Julkaistu 
Aleksi Keränen

Lomaboogien oikeanlainen groove

Nykyihminen saa stressanneeksi vaikka kesälomastaan, jos vain kaikista negatiivisimmat palikat loksahtelevat kohdilleen.

Reilun kolmen ja puolen viikon kesälomaan mahtui lopulta sopivassa suhteessa kaikenlaista aktiviteettia sekä täysipainotteista mitääntekemätöntä rentoutumista. Vaikka etukäteen ehtikin jo miettimään ja murehtimaan, että jokaisena viikonloppuna on jotain menoa, tämänlainen kiireisyys kääntyi lopulta täysin positiivisen puolelle.

Ennakko-oletuksiin päinvastaisesti oli vain mukavaa, että viikonloppuisin oli tekemistä joka lähtöön. Olipahan sitten arkipäivät, jolloin tekemisistään tai tekemättömyyksistään sai päättää aivan itse ja täysin tilannekohtaisesti.

Sillä siinä missä töissä ollessa ehtii rentoutumaan ja touhuamaan niin sanotusti omiaan pääasiassa viikonloppuisin, lomalla ollessa viikkokello pyörähti 180 astetta ympäri. Viikonloppujen ollessa täynnä avainasemaan nousikin se, mitä teki tai oikeastaan mitä ei tehnyt arkisin.

Erityisesti viimeinen lomaviikko oli siitä nautinnollinen, ettei aikataulutettuja menoja ollut kuin kahtena päivänä seitsemästä ja molempina ainoastaan yksin kappalein. Tämän alan töissä sitä saa nimittäin saapua paikkaan aikaan odotettuun yhtenä köyhän miehen rikisorsana.

Mutta tuskinpa kumpikaan ääripää on tässäkään asiassa hyvä.

Lomansa täyteen toimintaa ahtaneella riittää kesämuistoja ja reissutarinoita useammankin vuoden edestä, mutta syksyn saapuessa saattaa käydä mielessä sekin, että kunpa vain olisi osannut lomailla ilman kalenteriorjuutta. Ihan vaikka yksittäisiä päiviä sieltä täältä, milloin ei olisi tarvinnut tehdä mitään tai käydä missään.

Koko lomansa vain ajopuuna ajelehtinut ja vailla virikkeitä viettänyt voi surkutella, että menipähän koko loma ohitse eikä tullut edes mitään tehtyä. Torikahveilla ei tavattu eikä kesäteatteriinkaan kerennyt, puhumattakaan sitten kauemmas suuntautuneesta koti- tai ulkomaanmatkailusta.

Vuosivapaansa sekuntikello kädessä suorittavalta tekisi mieli kysyä, onko hän ymmärtänyt sanan loma merkityksen täysin oikein. Kesälomaa koalamalliin lähestyneeltä arvuuttelisin, että kuinka koko loman voi olla tekemättä mitään. Nyt jos koskaan kun olisi sitä kauan kaivattua aikaa ja mahdollisuus käydä vaikka missä, mutta kukin tavallaan: lomaboogien oikeanlainen groove, tasapaino ja harmonia löytyvät jokaisesta itsestään. Joillakuilla kesäloman nuottiin mahtuu enemmän kuudestoistaosia, osalla lappu on taukopainotteinen.

Oma osansa on myös loman ajankohdalla ja pituudella. Kuukauden kesälomalla ehtii sekä reissaamaan että lepäämään eri lailla kuin viikon mittaisella syys- tai talvilomalla. Jälkimmäisillä tuskin pääsee nauttimaan auringonpalvonnasta ainakaan kotimaan kamaralla, mutta mistäs sitä tietää, mihin ilmastonmuutoksen edetessä vielä päästään.

Kommentoi

Hae sivuilta