Julkaistu 
Aleksi Keränen

Pessimististä kesää!

Tuskin kukaan tällaista vakavissaan toivottaa, mutta mistäpä sitäkään tietää.

Pessimistisimmillä ihmisluonteilla on viime vuosina riittänyt aiheita, joista pettyä. On voinut helposti pettyä koronaan tai kaikkiin sen mukanaan tuomiin rajoituksiin. On voitu rajoittaa yhtä aikaa liikaa sekä liian vähän. Mikään ei ole koskaan hyvin tai riittävästi ja on päästy pettymään siitäkin, ettei ole mitään, mihin pettyä.

Pessimisti on voinut todeta kesäfestareiden esiintyjäkattausta katsoessaan, että eipähän tuollaiset kiinnosta lainkaan eikä kahtena viimeisimpänä kesänä festaroimaan olisi välttämättä päässytkään, vaikka olisi halunnutkin. Pettymys sekin.

Kenties Bonnie Tyler on sitten kiinnostanut.

Ei kuitenkaan niin paljoa, että köröttelisi näillä polttoaineen hinnoilla katsomaan sydämen täydellistä pimentymistä oopperakaupunkiin ihan livenä saakka. Viime perjantaina pimentyi sydämen sijaan lava, sillä perutuksi päätyneellä keikalla ilmeni teknisiä ongelmia ”yhteensopimattomien laitteiden” vuoksi.

Tästäkin on joku riemuissaan hihkaissut, että tämähän myö tiedettiin, hyvä kun ei lähdetty! Säästyivätpähän nekin rahat ja voi kysyä, mitä tällaiset säästöt tekevät vuositasolla, vaikkei tiedossa olekaan, mihin säästyneet summat oikeasti sijoitetaan, säästetään tai kulutetaan.

Vastaavanlaiset säästäjäpessimistit elävät kognitiivisen dissonanssin tornadonsilmässä, varsinkin mitä Venäjällä käymiseen tulee. Putinin toimet on luonnollisesti tuomittava, ukrainalaisiakin jossain määrin ja jollain tapaa autettava, mutta halpa bensa kuitenkin houkuttelisi aika kovasti. Kuinkahan moni oikeasti starttaisi bensaralliin, jos siihen mahdollisuus aukeaisi?

Aina voi pettyä myös säihin. On liian kuuma, kieltämättä on toki ollutkin. Välillä on liian kylmä tai sataa vettä. Nämä lienevät enemmänkin pukeutumis- ja varustautumiskysymyksiä. Ja mikä se sellainen kesä olisi, jolloin ei sataisi?

Tänä kesänä ei ole sentään tarvinnut miettiä, joudutaanko ravintolat sulkemaan poikkeuslain määrääminä iltakahdeksalta tai -kymmeneltä. Yleisötapahtumiakin saa järjestää ja laulaa voi niin karaokessa, kuorossa kuin yhteislaulutilaisuuksissakin.

Tämän jälkeen on kyse enää kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta.

Kommentoi

Hae sivuilta