Julkaistu 
Aleksi Keränen

Sivistyspossujen vallankumous

Olipa kerran rauhallinen sikolätti nimeltään Pahnala, jolla meni loppujen lopuksi ihan kohtuullisen hyvin. Pahnalalla meni oikeastaan jopa niin hyvin, että sillä oli varaa rakennuttaa oppivelvollisuusikäisille kärsäkkäilleen kymmenen miljoonaa possupenniä maksanut uusi koulu. Ratkaisuun oltiin kaikin puolin tyytyväisiä ja valtuutettupossut asian suhteen yksimielisiä.

Kääntöpuolena huomattiin sitten säästöjen tarve ja niitä ruvettiinkin sitten tekemään sakset sorkissa sukkelasti suihkien. Tiedettiin, että pienistä puroista tulee iso virta, joten saksiminen aloitettiin tekemällä kymppitonnien säästöjä, joista joskus ehkä koostuisi miljoonien säästöt. Mistäs muualtakaan sitä voitaisiin aloittaa kuin oppivelvollisuusikäisistä possuista, valmistuuhan heille sentään hieno ja sisäilmaltaan puhdas uusi koulu!

Ryhdyttiin tuumasta toimeen. Sivistyspossuilla oli aiemmin ollut vaikeuksia pykälien ja lautakunnan toimivallan riittämisen suhteen. Olipa itse asiassa yhdessä virkanimityksessäkin ilmennyt ongelmia, kun possunto-oikeuden mukaan Pahnalaan olisi pitänyt valita pätevämpi hakija. Tästäkin selvittiin onneksi rahalla, vaivaisella muutamalla kymmenellä tuhannella possupennillä, joille tuskin olisi löytynyt parempaakaan käyttöä.

Nyt sivistyspossut piiloutuivat suorastaan erinomaisesti heitä jäljittäneiltä oikeasti sivistyneiltä possuilta: sivistyspossut menivät kyykkyyn possuvaltuuston hyväksymän talousarvion taakse, josta heitä ei varmasti löydettäisi eikä heitä voisi pitää missään vastuussa! Hehän ovat tehneet musiikkiopiston oppilaiden omavastuumaksuksi 300 possupenniä määrätessään vain ja ainoastaan siten, kuten possuvaltuusto hyväksymässään talousarviossaan on päättänyt! He ovat vastuuvapaita viranhaltijoita ja syyntakeettomia sivistyspossuja!

Sivistyspossut olivat niin hyvässä piilossa, etteivät löytäneet paikalle Possulinnaan silloin, kun selkärankaisuutta ja päätösten takana seisomista oikeasti mitattiin.

Samassa Possulinnan salissa, jossa valtuutettupossut hyväksyivät talousarvion, jonka taakse sivistyspossut piiloutuivat, järjestettiin vain hieman alle kahta vuorokautta ennen sivistyspossujen kokousta musiikkiopiston konsertti, jossa pianot, viulut, sellot ja kitarat soivat kolminkymmeninkolmin sorkkaparein. Sivistyspossut olivat ramppikuumeisia pyöveleitä: he eivät uskaltautuneet mestauslavalle edes kaapuihin kääriytyneinä tai aurinkolasien taakse verhoutuneina katsomaan sitä, mitä olivat giljotiiniinsa sovittamassa.

Sivistyspossut vinkuivat, että säästöjä on tehtävä. Innoissaan röhkien he painoivat musisoinnista kiinnostuneiden pikkupossujen harrastukselle polttomerkin vasempaan pakaraan. 300 possupennin omavastuu per oppilas, hehkuvassa raudassa luki.

Sivistyspossut tuumasivat, että kaikki pikkupossut ovat tasa-arvoisia, mutta musiikkia harrastavat possut ovat yhtä aikaa sekä vähempiarvoisia että 300 possupenniä köyhempiä kuin toiset possut.

Kaksi karjuinta sivistyspossua nuuski hieman tunkkaista kokoussalin ilmaa kärsäkarvat väristen nyökäten samalla toisilleen. He korvasivat nuijan kopautuksen pieraisemalla samanaikaisesti kuin yhdestä suolesta ja hieromalla töpselikärsiään vastakkain tyytyväisinä tuhisten.

Sen pituinen se.

Kommentoi

Hae sivuilta