Julkaistu 
lege pajari-kosonen

Kárl, älä tunge profiiliini!

Hei rakas ystäväni, mitä kuuluu? Olen pahoillani, että loukkasin yksityisyyttäsi. Näin Facebook-profiilisi sivulla, jolla kävin. Minua viehätti profiilisi, joten yritin lähettää kaveripyynnön vain tutustuakseni sinuun. Haluaisin sinut ystäväksi, kiitos.
Arkinen nuotiokuvani Facebookissa sai taannoin muutamia tykkäyksiä ja jokusen kommentin, joiden joukossa oli myös tämä ”torontolaisen lesken Kárl Fóresmanin” Google-kääntäjän avulla kirjoitettu yhteydenotto ja kaveripyyntö (johon en tietenkään vastannut).
Karlin omassa Facebook-profiilissa hymyilee kaikin puolin hyvännäköinen keski-ikäinen mies: tyylikkäät silmälasikehykset, hieman harmaata ohimoilla, kansikuvassa kaksi suloista pikkulasta, päivityksissä lisää kuvia lapsista ja tietysti pakolliset kissavideot. Ammattiaan Kárl ei paljasta, mutta valkokauluspaitakuvat kertovat paljon. Yleensä Kárlin lajitoverit – moni heistä on lähettänyt minulle samankaltaisia viestejä –  ovat kirurgeja, lentokapteeneita, USA:n armeijan upseereita.
Huonoa Kárlissa ja kaltaisissaan on se, ettei heitä oikeasti ole olemassa.
Heidän siloposkisia Facebook-tilejään hoidetaan ehkäpä Afrikassa, jossain nuhjuisessa toimistorakennuksessa, kaiketi useammankin henkilön toimesta. Tämä on heidän työtään: he nappaavat sosiaalisen median loputtomasta virrasta hyväuskoisiksi luulemiaan henkilöitä tasan yhden syyn eli rahan vuoksi.
Tällainen toiminta on nykyään arkipäivää, sillä aina joukossamme on niitä, joille Kárlit, Georget ja Michaelit ovat totta. Ketäpä ystävällinen yhteydenotto ja ylipäätään yllättävä huomio ei imartelisi. Huijareiden uhreina on pääsääntöisesti 40-80-vuotiaita naisia, joukossa ehkä yksinäisiä, eronneita, leskeksi jääneitä.
Nettihuijauksiin työnsä kautta perehtynyt toimittajatuttavani kertoo, että yleensä kaava on aina sama: ensin viestintä on varsin viatonta, mutta syvenee nopeasti ”palavaksi rakkaudeksi”. Ja kun uhri on koukussa, alkaa tapaamisen suunnittelu, johon liittyy rahan pyytäminen. Nimittäin Kárlilla, Michaelilla tai Georgella on usein ihan hirvittävän vakavia ongelmia päästä käsiksi omiin rahoihinsa, ja tapaaminen estyy armotta, ellei nainen lähetä rahoja lentolippuun.
Aluksi pyydetty summa voi olla pieni, mutta kasvaa pikku hiljaa, samoin vastoinkäymiset, joita Kárlin, Michaelin tai Georgen eteen alkaa ennen treffejä tulla. Voi olla, että lentolipun lisäksi tämä tarvitsee rahaa myös lapsen lääkkeisiin tai johonkin outoon tullimaksuun.
Pahimmillaan uhrilta menee tässä leikissä omaisuus ja särkyy sydän, mutta huijaria, siis sitä Afrikasta operoivaa duunaria, ei melko varmasti saada kiinni ikinä. Kun uhri vasta keräilee sydämensä palasia ja laskee jäljelle jääneitä rahojaan, huijari lepertelee jo samoja lurituksiaan uudelle uhrilleen.
Huijatuksi tulleet avautuvat edelleen melko harvoin kokemuksistaan, sillä häpeä estää puhumasta.
Kannattaa siis olla tarkkana jo ennen kuin pikkusormi on mennyt ja varoa Kárlin, Georgen ja Michaelin virittämiä ansoja.
Älä siis missään nimessä anna Kárlin tunkea profiiliisi.

Kommentoi

Hae sivuilta