Julkaistu 
lege pajari-kosonen

Tyytyväisiä ihmisiä

Keksimme viime syksynä kollegan kanssa ryhtyä tekemään Tervetuloa Parikkalaan / Rautjärvelle! -juttusarjaa. Olemme siis etsineet jututettaviksi kuntiimme hiljattain tai jo jonkin aikaa sitten muuttaneita henkilöitä.
Olen ollut paikallislehdessä töissä 32 vuotta ja ehtinyt jututtaa muutamaakin ihmistä, ja erilaisia juttusarjojakin on vuosiin mahtunut useampia, mutta tämä  on yllättänyt positiivisimmin pitkästä aikaa. Sarjaa tehdessä on ollut suorastaan mieltä ylentävää tavata niin kovin monta tyytyväistä ihmistä. Se kun ei näinä kovina aikoina ole millään tavoin itsestään selvää.
Haastateltavien joukossa on ollut myös paluumuuttajia, jotka tavallaan jo ennen muuttoaan ovat tienneet, mikä heitä vanhassa kotikylässä odottaa. Kotiseudulla on käyty lähinnä lomilla ja viikonloppuisin, mikä on voinut osaltaan vahvistaa myönteistä kuvaa kunnasta, lomilta kun jää yleensä positiiviset fiilarit. Yhteistä tapaamillemme paluumuuttajille onkin ehkä jonkinlainen ”paluu onnelaan” -ajatus, mutta toisaalta kyse on aina myös omasta asenteesta, olkoon sitten kyse paluumuuttajasta tai muuttajasta ylipäätään.
Tämä on tullutkin puheeksi aika monen kanssa: asenne ratkaisee uuteen ympäristöön sopeutumisessa ja kotiutumisessa. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Jos esimerkiksi on päättänyt suhtautua avoimesti vaikkapa kutsuun tulla mukaan paikalliseen yhdistystoimintaan, voi olla varma, että saa elämäänsä monta uutta ihmissuhdetta ja uudenlaista tekemistä.
Aika moni sanoo, että Etelä-Karjalassa ihmisiin on helppo tutustua jo senkin takia, että paikalliset ihmiset ovat uteliaita ja tulevat herkästi jututtamaan saadakseen tietää ”muukalaisesta” enemmän. Tämä voi tosin tuntua tunkeilulta, jos on tottunut, että aiemman kodin naapureitakaan ei tervehditty saati heretty puheisiin kaupan pihalla.
Me ikämme seutukunnalla asuneet kiinnitämme herkästi huomiota ennen kaikkea ympärillämme oleviin epäkohtiin. Teitä ei ole aurattu kunnolla tai jos on, niin armotta väärään aikaan, sähkö maksaa maltaita ja vesi enemmän kuin viini, uimarannassa roskis on aina tyhjentämättä ja kunnassa väärät henkilöt ovat tunaroimassa kaikki päätökset.
Muuttajien kellossa ääni on hieman erilainen. Pääsääntöisesti jokainen sarjaan jututettu henkilö on todella tyytyväinen esimerkiksi kunnissa tarjottaviin palveluihin. Edes sähkön tai veden hinnasta ei oikeastaan kukaan ole maininnut halaistua sanaa. Moni on päin vastoin ihmetellyt, kuinka halpaa ja mutkatonta maaseudulla asuminen on kaupunkiasumiseen verrattuna.
Luonto, kirkkaat vedet, vapaus, hyvät harrastusmahdollisuudet, edulliset asunnot, ihmiset, kiireettömyys, rauha. Muun muassa nämä ovat asioita, joita haastateltavamme ovat hehkuttaneet tänne päästyään.
Kunpa kuntiemme markkinoinnista vastaavat tahot osaisivat hyödyntää näitä ihmisiä entistä paremmin, ainakin ihan jokainen tänne muuttanut ansaitsi kunnollisen tervetulotoivotuksen, vaikka Sulkavan kunnan malliin. Siellä on ollut tapana järjestää vuosittain uusien kuntalaisten tervetulojuhla.  
”Jokainen uusi kuntalainen on meille tärkeä”, perustelee kunnanjohtaja käytäntöä.

Kommentoi

Hae sivuilta