Julkaistu 
lege pajari-kosonen

Erilaisia perheitä


Viime viikon lehdessä, toisella kolumnipalstalla, puhuttiin lapsen oikeudesta isään viittaamalla suomalaisamerikkalaiseen naispariskuntaan, joka odottaa vauvaa. Kirjoittajan mukaan kyseisessä perheessä ratkaisevat lapsen toiveiden kustannuksella aikuisten toiveet.
Meidän ydinperheihmisten on helppo kyseenalaistaa asioita, joihin meillä on kapeimmillaan yksi oma näkökulma: on menty kirkossa naimisiin ja saatu lapsia perinteisillä menetelmillä. Meitä on harvoin kukaan kyseenalaistanut, arvostellut tai asettanut outoon valoon.
”Normaaleja” harvoin asetetaan, ”erilaisia” alinomaan.
Esimerkiksi nyt lapsen edusta puhuttaessa meidän on vaivatonta viitata perusperheeseen, jossa lapsella on äiti ja isä.
Tässä kohtaa usein vain unohtuu, että puolet esimerkiksi Suomessa solmituista avioliitoista päätyy eroon, perheet hajoavat ja lapsista saattaa, ehkä pahimmassa tapauksessa, tulla kahden uusperheen, neljän vanhemman  ja noin kahdeksan isovanhemman väliä kulkeva ”heittopussi”. Epäilen, että jossain kohtaa juuri lapsen toiveet pääsevät unohtumaan, kun aikuiset tekevät omia ratkaisujaan esimerkiksi parisuhderintamalla. Surullisimmat kohtalot voi lukea poliisiuutisista.
On myös ydinperheitä, joissa lapsi on tehty, mutta jompikumpi vanhemmista, käytännössä usein isä, on häipynyt kuvioista jo ennen kuin lapsi on edes syntynyt. Tuomitsijoita on ehkä vähemmän, koska onhan lapsi kuitenkin saatettu maailmaan perinteisesti ja onhan hänellä siis isäkin, jossain.
Täytyy myös muistaa, että lapsen saaminen ilman läsnä olevaa biologista isää on kehittyneen lääketieteen ansiosta ollut mahdollista jo kauan, tuskin monikaan esimerkiksi kyseenalaistaa sinkkunaisia, jotka haluavat lapsen ilman, että isän henkilöllisyys olisi mitenkään tiedossa.
Kunkin perhemallia arvioidessa kannattaakin muistaa, että nyt ja tulevaisuudessa perinteinen perhemalli eli kahden eri sukupuolta olevan vanhemman muodostama perhe ei ole ainoa, toki monille yhä itsestään selvin.
Meitä kaikkia ei onneksi ole luotu samasta puusta, vaan jotkut esimerkiksi perustamaan perheen samaa sukupuolta olevan ihmisen kanssa.
Lapsen oikeus, edut ja toiveet. Oman kokemuksen mukaan lapsi tarvitsee kasvaakseen rakastavia, hänestä parasta mahdollista huolta ihan joka tilanteessa pitäviä, luotettavia ja sivistyneitä aikuisia, vähimmillään yhden.
Ihmisten sukupuolella ei mielestäni tässä kohtaa ole mitään merkitystä.
Me aina oikeassa olevat ydinperheihmiset saamme olla kovin kiitollisia kaikesta mitä olemme, itsestäänselvyyksinä,  saaneet. Sen ei kuitenkaan pidä olla pois heiltä, jotka eivät mahdu ihan samaan muottiin.

Kommentoi

Hae sivuilta