Julkaistu 
Riina Nokelainen

Kyllä nuorten omaehtoiselle toiminnalle!

Viimeviikkoisessa Parikkalan-Rautjärven Sanomissa julkaistussa kyselyssä ilmeni, että suuri osa alueemme nuorista koki, ettei täältä löydy riittävästi harrastustoimintaa. Pieniksi kunniksi alueilta löytyy kuitenkin yllättävän paljon kaikkea tarjontaa eri-ikäisille.

Vaikka harrastustoimintaa onnistuttaisiin vielä nykyisestään rikastuttamaan, niin uskoisin osan nuorista jäävän silti ilman omannäköistä harrastetoimintaa. Niin pitkään, kun nuoret joutuvat odottamaan muiden tarjoavan heille harrastustoimintaa sama ongelma jatkuu. Valitettavan usein nuorten osalta käy niin, että nuorten tarpeet taistelevat jo valmiiksi hyvin vähäisistä määrärahoista ja budjeteista.

On mielestäni väärin, että nuoret ovat joutuneet passivoitumaan tarvittavan rahoituksen tai tuen puuttuessa siihen, että aikuiset tai joku ulkoinen toimijataho joskus hoitaa nuorille heidän tarvitsemansa harrastuksen, tapahtuman tai tilaisuuden. Yleensä jo jossain puolessa välin matkaa se nuorten alkuperäinen idea koko toiminnasta katosi aikuisten ruvetessa tuumasta toimeen. Eihän tällainen toiminta tuo nuorille omistajuutta omasta kunnasta tai vala uskoa omiin kykyihin ja taitoihin.

Maaseudun kehittämistyössä olen päässyt seuraamaan, kuinka ympäri Suomea nuoriin luotetaan myöntämällä heille toimintatonneja, säpinäsatasia ja kipinärahoja. Nämä kaikki edustavat nuoriso-leader -toimintamallia, jossa myönnetään matalalla kynnyksellä rahoitusta nuorten suunnittelemiin, toteuttamiin ja raportoimiin hankkeisiin. Voin jo varmuudella sanoa, että tämä samainen toimintamalli rantautuu myös meidän kärkikuntiimme tämän kevään aikana. Parhaimpina puolina projektien toteuttamisessa on kaikenlaisten taitojen karttumisen ohella se, että niiden kautta verkostoituu muihin ihmisiin ja ympäröivään yhteiskuntaan. Parhaimmillaan yhdessä tekemisen kautta syntyy ystävyyssuhteita, jotka kantavat läpi elämän. Etenkään näin ystävänpäivänkin kynnyksellä en voi liikaa korostaa sosiaalisten suhteiden merkitystä meidän hyvinvoinnillemme.

Joten nuoret, älkää menettäkö toivoanne ja passivoitukaa, vaan ryhtykää tuumasta toimeen ja tekemään itsenne näköistä harrastus, tapahtuma ja yritystoimintaa. Toivon, että teiltä löytyy rohkeutta lähteä visioimaan, unelmoimaan ja toteuttamaan todeksi itse suunnittelemaanne toimintaa. Ja teiltä aikuisilta toivon, että jaksaisitte olla rinnalla kulkijoina, kannustajina ja tukijoukkoina nuortemme rinnalla etenkin silloin kun nuoret alkavat miettiä vaikkakin vähän hullujakin omia projekteja tai vaikka yritystoimintaa.

Nyt on aika muuttaa odottelun kulttuuri tekemisen meininkiin.

Kommentoi

Hae sivuilta