Julkaistu 
lege pajari-kosonen

On meillä paljon hyvääkin

Yli 500 sydäntä ja peukkua keräsi joulunaikainen Facebookin puskaradiopäivitys, jossa pyhien viettoon Uukuniemelle menossa ollut perhe kertoi saaneensa apua paikalle osuneelta parikkalalaismieheltä auton hyydyttyä pakkasiltana kesken matkan.
Kiitos myös kiittäjälle. Kaiken joulutohinan keskellä julkinen kiitos olisi saattanut yhtä hyvin unohtua. Ja onhan tällaisia tarinoita erityisen mukavaa lukea somesta, jossa valitusvirret ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.
Negatiivisten asioiden esiin tuominen tuntuu jostain syystä luonnistuvan meiltä monelta helpommin kuin kiitos ja kehut. Vai pitäisikö kuitenkin yrittää; jos vaikka miettisi lopussa olevaa vuotta vaihteeksi ilon kautta. Mitä hyvää se esimerkiksi tarjosi meille parikkalalaisille ja rautjärveläisille? (Tässä tulee kolumnin maksimimerkkimäärän vuoksi vain pieni pintaraapaisu, joten hyvä lukija, voit jatkaa listaa!)
Parikkalan seurakunta sai vuodenvaihteessa uuden kirkkoherran Raija Henttosen. On hienoa, että Suomen evankelisluterilainen kirkko siunasi naispappeuden jo 30 vuotta sitten, ja nykyään meillä on naispiispojakin. Eläköön tasa-arvo.
Ilmastonmuutos ja ilmaston lämpiäminen ovat todellisia uhkakuvia koko maailmassa. Tätä taustaa vasten olikin oikein ja kohtuullista kärvistellä viime talvena paukkupakkasissa. Ja mikä ihana mahdollisuus pakkaskeli olikaan hurahtaa villasukkalenkkeilyyn, josta tuli suosittu laji täälläkin.  
Kesä tarjosi sitten toisen ääripään: hellettä puski niin että järvivedetkin muuttuivat linnunmaidoksi. Mikäpä siinä oli uidessa pitempiäkin reissuja  – ja eipä tarvitse näillä leveysasteilla taivaltaa kovinkaan monta kilometriä järveen päästäkseen.  
Kuntoilusta tuli mieleen kuntoportaat, jotka rakennettiin Simpeleelle kuntalaisaloitteesta. Rautjärvellä on toteutettu monia mutakin hienoja hankkeita juuri rivikuntalaisten ideasta, ja se jos mikä on demokratiaa parhaimmillaan.
Simpeleellä kannattaa olla kiitollinen Karjalan parhaasta torista, ja ehkäpä torielämä piristyy Parikkalassakin. Ainakin saimme sinne kauan toiveissa olleen kahvilavaunun, iltatorit sekä juuri paistetut vohvelit. Torielämä kukoisti myös Uukuniemellä, Saarella ja Asemanseudulla.
Kiitos menköön myös Parikkalan teatteriyhdistykselle siitä, että jaksatte harrastaa silloinkin, kun muut lomailevat ja nauttivat valmiista. Mikäpä on istuessa katetussa katsomossa kesäiltana, kun jotkut ovat viitsineet käydä harjoituksissa talven ja kevään ja vielä sitoutua pitkään näytäntökauteen.
”Näyttää uskomattoman hienolta”, totesi Jasper Pääkkönenkin saapuessaan kesän lopulla Simpeleen Kangaskoskelle, jossa koski kuohui vapaana. Hiitolanjoen ennallistamisprojekti on epäilemättä yksi seutukunnan uljaimmista hankkeista.
Ja kirsikka kakun päälle: Parikkalassa alkoi kuin alkoikin Kolmikannantien risteysremontti. Ehkä se rajakin sieltä aukeaa, jonain päivänä.

Kommentoi

Hae sivuilta