Julkaistu 
Aleksi Keränen

Missä olit, kun Facebook ja Whatsapp kaatuivat?

Sosiaalisuutensa elävästä ja hengittävästä versiostaan virtuaaliminälleen ulkoistaneen nykyihmisen maailmankaikkeudessa tapahtui suuri maailmanlaajuinen järistys maanantai-iltana, kun Facebook tytärpalveluineen kyykähti reiluksi kuudeksi tunniksi.

Tietotekniikka-asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen kommentoi Iltalehdelle jo samana iltana, että sosiaalisen median palvelukatkos teki monille hyvää ja oli terveellinen muistutus siitä, miten epäterveellisissä määrin riippuvaisia kyseisistä palveluista ollaan.

Omassa elämässäni vaikutukset olivat suorastaan järkyttävät.

En päässyt huutelemaan biisi-ideoihin liittyviä jatkojalostusehdotuksia kymmenellä tajunnanvirran täyttämällä muutaman sanan mittaisella viestillä tai huonoa beatboxausta sisältävillä ääniviesteillä. Joutui laittamaan tekstiviestiä, joka oli lähes pergamentin ja sulkakynän ikiaikaista liittoa vastannut nostalgiakokemus.

Normaalisti tekstiviestillä tilataan lounaskahvilasta leipää tai varmistetaan hieronta-aikoja, etteivät päivämäärät ja kellonajat mene murjottavalta ja murjojalta määräänsä enempää ristiin. Ei sillä nyt mitään musajuttuja kommentoida. Aivan liian hidas ja vakava väline moiseen eikä sillä myöskään tavoita kuin yhden henkilön kerrallaan.

Jotain jossain määrin tähdellistäkin jäi kertomatta. Puolison (mummoltaan) saamat nimipäiväkukatkin jäivät kuvaamatta sekä lähettämättä, samoin silmätulehduksestaan paranevan kissan tilanne ja samalla mahdolliset muut kissa-aiheiset teokset.

Jäipä messengeritse jakamatta myös alun perin erääseen soitinkirpputoripainotteiseen Facebook-ryhmään lisätty kuva muuan musiikkineuvoksesta, entisestä tangokuningatarpuolisostaan sekä raptorista. Kenties tämän hassuttelun alustus on itse punchlinea parempi ja siten onni, että suurin osa huonon huumorin membraanikalvoiksi joutuvista ystävistäni tältä välttyivät. Jotkut onnekkaat ehtivät saamaan kyseisen kuvatervehdyksen valoisan aikaan ennen kuin käyttökatkoista oli minkäänlaista tietoa.

Joillakuilla vaikutukset tuntuivat reaalimaailman tasolla saakka. Veijo Facebook, tuttavallisemmin Mark Zuckerberg, menetti käyttökatkon myötä noin 5,2 miljardia euroa. Summa on melko tasan kahdeksan prosenttia Suomen valtion ensi vuoden talousarviosta, joka on 64,8 miljardia.

Toisin päin ajateltuna reipas 5,2 miljardia euroa on hieman yli kuusinkertaisesti Suomen poliisin vuosibudjetti, joka valtiovarainministerin siunauksella nostettiin tarvittavaan 824 miljoonaan euroon. Kuusi kertaa suuremmasta budjetista voisi muutaman lantin sijoittaa myös toimivaan tiedotukseen.

Mark Zuckerbergistä tulisi tasaisen vauhdin taulukolla köyhäintalon kanta-asiakas kahdessa ja puolessa viikossa, jos vastaavanlaisia käyttökatkoja joka päivä ilmaantuisi ja ne yhtä tuntuvasti varallisuutta verottaisivat. Tällä hetkellä omaisuuden arvo on enää vaivaiset 90,5 miljardia euroa ja Bill Gateskin nousi rikkaimpien listalla ohi.

Kommentoi

Hae sivuilta