Julkaistu    |  Päivitetty 
Aleksi Keränen

Kansantalous kasvuun

Mistä on korona-ajan puheenaiheet tehty? Tartuntojen määrästä, hengityssuojainkaupoista, ihmishenkiä suojelevista karanteenioloista. Niistäpä on tämän hetken puheenaiheet tehty.

Viime aikoina on suorastaan kohuttu yritysten saamista, jopa sadan tuhannen euron suuruisista kehitysrahoituksista.

Yksi näitä tukia saaneista oli itsensä keisariksi kohottanut keskisuomalainen huutokaupanpitäjä, jonka hahmossa yhdistyvät Kuikka Koponen, Esa Pakarinen ja muinaiset käärmeöljykauppiaat. Tämä hybridi kun on vielä paketoitu suomalaisten suosikkikääreeseen eli pihiyteen, ei kansansuosiota tarvitse epäillä.

Pelkkiä kuparipannuja kolminumeroisilla summilla toisiltamme ostelemalla ei vielä kansantalous kasvu-uralle urkene, ei myöskään edellä mainituilla hengityssuojainkaupoilla – harvojen herkkua moiset silakka-apajat. Tarvitsisimme talouslukujemme kohentamiseksi uusia innovaatioita: on puhuttu ”uudesta Nokiasta”, mutta kyllähän me kaikki sisimmässämme tiedämme, millä tavalla Suomen valtion talouteen saataisiin lisää rahaa.

Laillistetaan kannabis! Tehdään kylkeen Alkon kaltainen valtio-omisteinen monopoliyhtiö, jonka nimeksi sopisi vaikkapa Kannabisliike: tietäisivätpä kansainväliset turistitkin, mikä olisi post-pandemia-Suomen rauhoittava viesti maailmalle: Kannabis, I Like! Juomatapojemme eurooppalaistumisesta on puhuttu pitkään. Nyt suhtautumisemme päihteisiin olisi suorastaan globaalia.

Seuraavassa kohtalaisen realistinen tulevaisuudenkuva poliittiselta kentältä. Hallituksessa oltaisiin tietenkin yksimielisesti ehdotuksen puolesta. Sosialidemokraatit saisivat yhden monopolin lisää, keskusta saisi biotalouspyrkimyksilleen ”uuden turpeen” ja pirunsarvimerkkiä Lordin euroviisuvoiton kunniaksi esitellyt Matti Vanhanen saisi kovan kilpailijan rastatukkaisesta Katri Kulmunista. Vihreille ja vasemmistoliitolle olisi tarjolla heidän kannattamaansa yksilönvapautta ja RKP:lle tunnetusti käy kaikki, allt passar.

Oppositio luonnollisesti vastustaisi. Kokoomus ajaisi sääntelyn purkamista siten, että mietoja huumeita ehdotettaisiin viinien tapaan myytäväksi ruokakaupassa.

Perussuomalaiset olisivat jyrkästi vastaan: peruskiinalainen helluntalaissiipi täysin tosissaan ja aatteen palolla, maallisempi kirkkoslaaviin ja -viineihin erikoistunut jaosto puolestaan ihan periaatteesta. Kristillisdemokraatit löytäisivät tässäkin asiassa yhteisen sävelen perussuomalaisten kanssa, kenties kuitenkin ensin mainitun ryhmän kanssa.

Musiikkivientikin voisi ottaa edistysaskelia. Voisimme tuottaa suomireggaen sijaan oikeaa reggaeta. Modernien ja muovisten metallibändien seasta saattaisi löytyä uusi blacksabbath, joka tajuntaansa tällä kertaa täysin laillisesti laajennettuaan löytäisi okkultismin nuhjuisen maaseutumotellin miestenhuoneesta, jonne Kauko Röyhkä oli sen keikkansa jälkeen unohtanut.

Kommentoi

Hae sivuilta