Julkaistu    |  Päivitetty 
Aleksi Keränen

Sisällä pysymisen sisäistämisestä

Ihminen on kekseliäs eläin. Pakkohan se on ollut, että olemme tännekin saakka selvinneet. Melkoisen suurella todennäköisyydellä selviämme nytkin, vaikka erittäin poikkeuksellisia ja epävarmoja aikoja elämmekin. Ei käy vähätteleminen korona-aikoja tai niiden vaikutuksia meihin kaikkiin, ei missään määrin.

Tuntuu jotenkin absurdilta, että omista koulumuistoistaan ja varsinkin -matkoistaan jokaisessa mahdollisessa käänteessä muistuttavat suurten ikäluokkien edustajat ovat nyt seitsenkymppisinä niitä, jotka eivät tahdo pysyä kotonaan, vaikka melko ehdottomasti pitäisi. Aiemmin piti hiihtää toistakymmentä kilometriä kouluun sekä takaisin, pelkkää ylämäkeä oli molempiin suuntiin. Nyt sitten huomattavasti lyhyempi matka ruokakauppaan tai apteekkiin on väkisin tehtävä itse, useimmiten sekä mieluiten vieläpä omalla henkilöautolla. Porstuan porkat palamahan pistettiin, Rossingnolitkin roihuamahan jo muinaisina markka-aikoina, mutta auton, lähes kaikissa kyseisissä tapauksissa saksalaisvalmisteisen sellaisen, avainnippu pyörii hurrikaanina syyhyävissä sormissa – Bemaristaan ei ”boomeri” luovu.

Meille nuoremmille ajat ovat suhteessa vieläkin poikkeuksellisemmat. Espanjalaisia meille ovat vain valkoisissa tai sinipunaisissa asuissa pelaavat jalkapallojoukkueet, SARS:in päällisiä emme osanneet stressata ja possulenssukin meni enemmittä röhkinöittä ohi. Kouluunkin kuljimme inhimillisiä matkoja ja joskus jopa autolla, joko vanhempien matkassa tai kunnallisilla koulukyydeillä. Ajatella, ilmankos olemmekin heitteillä!

Sukupolvi- ja sukupuoliseikoilla saattaa olla vaikutusta viranomaisviestinnän sisäistämiseen: vanhemmat ihmiset, varsinkin miespuoliset, voivat sanallisine suksineen lipsua tytöttelyä sekä vähättelyä sisältäville vaarallisille ja valaisemattomille laduille, kun taas nuoremmat näkevät johtoviisikon enemmistön omaa sukupolveaan edustavana. Eikä tämä ole heille millään lailla huomionarvoinen asia. Miksi ylipäänsä pitäisikään? Näillä vanhemmilla miehillä on kuitenkin edustajansa vallan kabineteissa – edustaahan heitä 72 vuotta tänä vuonna täyttävä, suorastaan kommunistisdiktatuurisia kannatuslukemia kellottava työväen presidentti Sauli Niinistö.

Jos osuvasti sattuu, voin hieman alta puolen vuosisadan päästä kiikkustuolista käsin ohjeistaa lapsenlapsiani laukomalla entisajan rankkuuksista, kun piti kuukauden verran pysytellä sisätiloissa, helppohan se teidän nykyaikana on ja muita vastaavia valistuksen siemenen sisältäviä, mutta kuorestaan homehtuneita lauseita. Tulevien sukupolvien juhanisuomille tai teemukeskisarjoille ilmainen nimiehdotus: ”Netflix – kansa katseli, miehet kertovat”. Kerrostalokorsuissa kammiovärinää aiheutti laajakaistan riittävyys entisten uusimaalaisten, sittemmin pelkkinä maalaisina tunnetun heimon Kehä III:n ulkopuoliseen, heille ennalta tuntemattomaan maailmankolkkaan tekemän kansainvaelluksen jälkeen. Eikö haittamaallemuutosta puhuttu tarpeeksi, miksei rajoja laitettu heti kiinni?

Kommentoi

Hae sivuilta