Julkaistu 
Lege Pajari-Kosonen

Kahdeksan syytä käydä Venäjällä

Ennakkotieto heti alkuun: tämä kolumni sisältää vain positiivisia asioita Venäjästä ja Venäjän matkailusta. Molempiin liittyy myös seikkoja, joihin suhtaudun kriittisesti tai ainakin kyseenalaistaen, mutta ei niistä tässä. Olen käynyt melko säännöllisesti Venäjän lähialueilla noin 15 vuoden ajan, ja jos Parikkala-Syväoro saadaan auki, idänmatkailu ei ainakaan tule vähenemään. Toistaiseksi olen siirtynyt Venäjälle Imatralta, harvoin Värtsilästä, joskus Vainikkalasta. Minulla on vuosiviisumi.

Seuraavassa listaus Venäjän matkailun hyvistä puolista omiin kokemuksiini perustuen:

  1. Maa on meiltä katsottuna lähellä ja Parikkalan ylityspaikan avauduttua vieläkin lähempänä. Jo nyt ulkomaille pääsee parhaimmillaan reilussa tunnissa. 
  2. Matkailu lähiseudulle on ekologista, ainakin lentämisen voi unohtaa. Jo nyt Imatralta käydään paljon Svetogorskissa paitsi autoilla myös polkupyörillä ja juuri polkupyöräilymahdollisuutta odottelen myös Parikkalan ylityspaikan avautumisen myötä. Pietariin pääsee kätevimmin junalla.
  3. Venäjällä ihan kaikki on toisin. Kun olet ylittänyt rajan vaikkapa Imatralta, et voi olla huomaamatta, ettet ole enää Suomessa. Ympäristö, ihmiset, rakennukset, tiet, kaupat, ravintolat ovat todellakin toisesta maailmasta. Ero Suomen vastaaviin kulminoituu hyvin etenkin venäläisissä pikkukaupungeissa ja -kylissä, mutta ei Pietarikaan mikään länsimaistunut metropoli vielä onneksi ole, Viipurista puhumattakaan.
  4. Tunnelma. Suomalaiseen järjestelmällisyyteen tottunutta venäläinen suurpiirteisyys eli se, että ”mikään ei toimi mutta kaikki järjestyy” viehättää, kun tietää, että saa taas huomenna tai ylihuomenna palata järjestykseen. Viehättävää on myös venäläisten tietynlainen rento suhtautuminen elämään sekä se, että ”aina on syytä juhlaan ja maljapuheisiin!”
  5. Venäläiset ovat ystävällistä väkeä ja suhtautuvat suomalaisiin pääsääntöisesti positiivisesti. Erityisen ystävällinen venäläinen on, jos hänen kanssaan osaa puhua muutaman sanan venäjää, jos enemmän, olet pian ”kuin omaa väkeä”. Taannoisen, Suomen ulkoministeriön tekemän kyselyn mukaan jopa 71 prosenttia venäläisistä kertoo suhtautuvansa Suomeen myönteisesti. 
  6. Hintataso. Se nyt vaan on niin, että Venäjällä muukin kuin polttoaine on Suomen hintatasoon verrattuna halpaa. Hyvä illallinen kuohuviineineen maksaa noin kympin, muutaman kilometrin taksimatka pari euroa, hotellivuorokausi keskimäärin 50 euroa, manikyyri noin 14 euroa.
  7. Kulttuuri ja historia. Venäjällä on pitkä ja erityisen omalaatuinen historia, jota ei voi olla maassa huomaamatta. Kulttuuria ja taidetta arvostetaan, ja esimerkiksi museot, oopperat ja baletit ovat kertakaikkisen upeita.
  8. Arkkitehtuuri. Venäjällä on hyvin paljon rakennuksia ja rakennettuja ympäristöjä, jotka ovat suorastaan rumia, mutta isossa maassa on myös runsaasti loistavaa vanhaa arkkitehtuuria, jota kannattaa mennä ihmettelemään ja ihailemaan esimerkiksi lukuisten palatsien, siltojen ja kanavien Pietariin. 

 

Kommentoi

Hae sivuilta