Julkaistu 
Marika Anttonen

Tarjoilija, tarjottimellani on paperiläpyskä

Suomalainen pikaruokaravintola Hesburger on kiinnittänyt erityistä huomiota ympäristöystävällisyyteen. Pakkauksiin käytettävää materiaalia on vähennetty ja materiaalit ovat kierrätettäviä tai biohajoavia. Hukkalämpöä otetaan talteen ja paistoöljyt viedään uudelleen käytettäväksi biopolttoaineena. Viimeisimpänä uudistuksena pillejä ja mukien kansia ei saa enää automaattisesti. Suomalaiset tietysti pahastuivat tästä, koska joutuvat nyt vaihtamaan kassahenkilön kanssa pari ylimääräistä sanaa (Saisinko pillin?) saadakseen haluamansa turhakkeen.

Käydessäni viimeksi Hesburgerin yhdessä lukuisista ravintoloista, aloin ruokaa odotellessa tutkia tarjottimeni peittävää paperista mainosläpyskää. Luettuani läpyskän puoleen väliin heräsin. Hetkinen, tässä siis kerrotaan ympäristöystävällisistä teoista, joita olette tehneet. Paperisella läpyskällä. Lärpäkkeellä, jota 99 prosenttia asiakkaista tuskin koskaan lukee. Joka sotkeentuu heti kun avaat hampurilaisesi. Joka lentää roskikseen jokaiselta tarjottimelta. Jota tuskin pystytään roskien seasta millään enää kierrättämään. Joka olisi pitänyt julistaa vuoden turhakkeeksi aikoja sitten.

Lillukanvarsia, kommentoi Hesburgerin perustaja Heikki Salmela (YLE 10.6) EU:n päätöstä kieltää kertakäyttöiset muovipillit kokonaan. Salmela haluaisi tarttua isoihin asioihin ja siirtää kaiken verotuksen koskemaan ympäristöä saastuttavia raaka-aineita. Koska raha ratkaisee kaiken. Vain se kannustaa tekemään parempia ympäristötekoja.

Tällaisena rahattomana opiskelijana lähtisin itse mieluummin liikkeelle niistä lillukanvarsista. Eikö joka asiassa ole parempi edetä ajatuksen kanssa, pienin askelin? Mitä järkeä lähteä suunapäänä siirtämään vuoria? Ilmastonmuutos on vakava asia ja etenee vauhdilla, kyllä. Mutta pienilläkin teoilla on merkitystä. Pienistä puroista kasvaa iso virta. Luulisi, että olisi helppoa päättää, ettei meidän ketju enää tulosta papereita tarjottimille. Check. Siirrytään seuraavaan ilmastotekoon. Joka voi olla jo suurempi.

Uskallan väittää, ettei tällainen päätös olisi edes niin pieni, kun ottaa huomioon ketjun liikkeiden määrän ja kuinka monta tarjottimellista päivässä kuluu. Voihan samat tiedot laittaa valotauluille näkyviin ravintolan sisälle. En jaksa uskoa, että läpyskän olisi tarkoitus suojata tarjotinta ja helpottaa näin työntekijöitä, joiden ei tarvitsisi putsata tarjottimia jokaisen asiakkaan jäljiltä. Kaikki, jotka ovat ikinä syöneet pikaruokaravintolassa, tietävät kuinka siivotonta siellä syöminen on. Majoneesituraus imeytyy kyllä hetkessä paperin läpi tarjottimelle.

Kommentoi

Hae sivuilta