Julkaistu 
lege pajari-kosonen

Bongaa kivilintu!

Kivilintuja on Parikkalan ja Rautjärven alueella kaikkiaan 20. Lege Pajari-Kosonen Kivilintuja on Parikkalan ja Rautjärven alueella kaikkiaan 20.


Parikkala ja Rautjärvi ovat tunnetusti otollisia alueita lintubongareille ja lintujen tarkkailijoille, mutta tänä kesänä harrastus ei välttämättä vaadi kovinkaan ihmeellistä lajituntemusta.
Kuntien alueelle on lentänyt nimittäin iso kivilintujen parvi, joka on laskeutunut eri puolille pitäjiä ehkä yllättäviinkin paikkoihin.
Nyt ei ole kyse eksoottisista muuttajista, vaan linnut on valmistettu Parikkalassa kahden innovatiivisen ja käsistään kätevän kaveruksen toimesta.
– Kiviä on kerätty useita vuosia ja muu materiaali on pääasiassa kierrätystavaraa purkutyömailta ja vastaavilta, he kertovat.
Linnut kuoriutuvat siis erikokoisista kivistä, jotka muodostavat toisiinsa kiinnitetyt pään ja vartalon. Jalkoina ovat harjateräkset, joilla lintu on kiinnitetty joko puu- tai kivialustaansa.
– Kaikki lähti siitä, kun reissuilta tarttui mukaan luonnon muovaamia kiviä, ja aloin väkertää niistä lampaita. Sitten huomasin, että on kuitenkin helpompi tehdä lintuja, kun niillä on vain kaksi jalkaa, idean isä kertaa.
Lintuja nököttää nyt miesten omien sekä tuttujen mökkirannoilla, ja tänä kesänä populaatio on siis levinnyt myös muualle – pelkästä tekemisen ja muiden ilostuttamisen ilosta.
Kesäkisa
Linnut on sijoitettu Rautjärven Hiitolanjoen ja Uukuniemen Papinniemen välillä oleviin, keskeisiin luontokohteisiin.
Kukin yksilö on numeroitu, joten bongareiden on mahdollista kerätä vaikka koko sarja eli löytää kesän aikana kaikkiaan 20 eri kivilintua eri paikoista.
Listan linnuista kunkin yksilön numeroineen ja löytöpaikkoineen voi lähettää Parikkalan-Rautjärven Sanomien Kesäkisaan (ohjeet Kesäkisasta tässä lehdessä) elokuun loppuun mennessä.
Kaikkien yksilöiden bongaajat palkitaan, ja osallistuneiden kesken arvotaan kolme yllätyspalkintoa.
Lintumiehet paljastetaan vasta tulosten julkaisun jälkeen, jotta kenelläkään ei ole mahdollisuutta saada bongaamiseen sisäpiirin tietoa.

Lähetä listasi bongatuista linnuista elokuun loppuun mennessä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta