Julkaistu    |  Päivitetty 
Anssi Kemppinen

Aluevaalien puolueilla on asiaeroja - Liike Nytin mukaan hyvinvointialueita on liikaa

SDP tavoittelee aluevaaleissa suurimman puolueen paikkaa Etelä-Karjalassa. Kokoomus haluaa olla vähintään kakkonen ja perussuomalaiset kolmen suurimman joukossa. SDP tavoittelee aluevaaleissa suurimman puolueen paikkaa Etelä-Karjalassa. Kokoomus haluaa olla vähintään kakkonen ja perussuomalaiset kolmen suurimman joukossa.

Parikkalan-Rautjärven Sanomat kysyi Etelä-Karjalassa useamman ehdokkaan puolueilta ja ryhmiltä, miten ne erottuvat muista.

Esimerkiksi SDP otti esille omalääkärijärjestelmän kehittämisen ja kristillisdemokraatit painottivat varojen käyttämistä palveluihin, eikä hallintoon. Kokoomus muistutti palvelusetelin lisäävän asiakkaan valinnanvapautta ja purkavan jonoja.

Keskusta muistutti, että se on sitoutunut turvaaman joka kuntaan terveysaseman. Perussuomalaiset otti esille, ettei varoja pidä käyttää hyvinvointialueen byrokratiaan eikä puolueiden tukemiseen. Vihreät muistutti ilmastotekijöiden tärkeydestä hyvinvointialueen päätöksissä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kun kysyttiin vaalimenestystä, niin SDP tavoittelee suurimman puolueen paikkaa Etelä-Karjalassa ja kokoomus haluaa olla vähintään kakkonen.

Perussuomalaiset tavoittelee kolmen suurimman joukkoon. Keskustassa otetaan nöyrästi vastaan vaalitulos, joka tulee.

Vihreät tavoittelee neljää paikkaa, Pienten kuntien puolesta yhteislista realismissa on yksi ja kahteen paikkaan oltaisiin tyytyväisiä. Kristillisille kaksi paikkaa on minimi, mutta kolme parempi. Vasemmistoliiton realistinen tavoite on yksi paikka, mutta kaikki siitä ylöspäin on plussaa.

Lisää puolueiden ja ryhmien vastauksia voi lukea Parikkalan-Rautjärven Sanomien torstaina ilmestyneestä paperi- ja näköislehdestä. Valta kuuluu kansalle -ryhmän vastauksia emme saaneet.

Liike Nyt -ryhmältä emme ehtineet saada vastauksia lehteen, mutta tässä ne tulevat.

Kysyimme siis eri puolueilta ja ryhmiltä nämä kysymykset:

1. Mikä teidät erottaa muista aluevaalien puolueista ja ryhmistä näissä aluevaaleissa?

2. Millaiseen vaalitulokseen olisitte tyytyväisiä?

Liike Nyt

- Liike Nyt ei hyväksy hallituksen sote-ratkaisua, koska rahaa menee hallintoon, ei hoitoon, eikä palveluihin. Hyvinvointialueita on liikaa ja niiden määrää tulisi vähentää. Vasemmistohallituksen ideologia ajaa yksityiset yritykset pois palveluista. Sote-uudistus ajaa kunnat taloudelliseen ahdinkoon ja pakkoliitoksiin.

Liike on vaikuttamiskanava, joka lisää kansalaisten osallistumismahdollisuuksia politiikkaan ja päätöksentekoon. Liike on kehittänyt työkalukseen Nettiparlamentin. Se on verkkoympäristö, jossa voi käydä keskusteluja ja järjestää neuvoa-antavia äänestyksiä yhteisistä asioista - myös vaalien välillä.

Liike Nyt tuo päätöksentekoon ratkaisukeskeisen ja osallistavan toimintatavan ja Liikkeen päätökset ja politiikka perustuvat aina tutkittuun tietoon ja faktoihin, sanoo Liike Nyt Imatran yhdistyksen puheenjohtaja Arto Suomalainen.

- Kun ollaan realistisia, niin pienen ehdokasmäärän ja vielä aika paljon tuntemattoman puolueen takia, olisimme tyytyväisiä, jos saisimme 1 ehdokkaan läpi.

Kaiken kaikkiaan suurin ongelma valtuustopaikkojen jakautumisessa on se, että 59 valtuutetun kuntakohtainen paikkajako määräytynee seuraavasti: Lappeenranta 48 paikkaa, Imatra 9, Luumäki 1 ja Savitaipale 1 paikka. Ikävä kyllä pienet paikkakunnat eivät saa ehdokkaitaan läpi ja vaarana on se, että Lappeenranta käyttää valta-asemaansa väärin ja keskittää palveluja liian paljon Lappeenranta keskeisesti, sanoo Suomalainen.

Kommentoi

Hae sivuilta