Julkaistu 
Anssi Kemppinen

Pääkirjoitus: Lihavuus lisääntyy Etelä-Karjalassa

Eksotella on tarjolla ravitsemusterapiaa ja painonhallintaryhmiä. Anssi Kemppinen Eksotella on tarjolla ravitsemusterapiaa ja painonhallintaryhmiä.

Yhä useampi eteläkarjalainen on tulevina vuosina pituutensa nähden liian painava.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uuden karttasovelluksen ennuste näyttää, miten lihavuus ja lihavuuteen liittyvät sairausriskit muuttuvat kymmenessä vuodessa Suomessa.
YLEn uutisoima karttasovellus kertoo koruttomasti sen, että Etelä-Karjala on niiden maakuntien joukossa, joissa lihavuus lisääntyy eniten niin miehillä kuin naisilla. Kymmenen vuoden kuluttua lihavien osuus eteläkarjalaisista on yli 31 prosenttia, kun se on nyt hieman alle 28.
Vaikka paino ei aina aiheuta sairauksia, niin tyypin 2 diabeteksen, sepelvaltimotautien, nivelrikon tai kihdin sairastuvuuden riski kasvaa. Etelä-Karjala on ikävä kyllä näissäkin tilastoissa niiden maakuntien joukossa, joissa sairastuvuuden ennustetaan kasvavan eniten.
Karttasovellusta kuntatasolla tarkasteltaessa Parikkala ja Rautjärvi ovat Etelä-Karjalan yksi synkimpiä alueita. Esimerkiksi kakkostyypin diabetesta sairastaa kymmenen vuoden päästä reilusti joka kymmenes 25-74-vuotias parikkalalainen ja rautjärveläinen. Samoin sepelvaltimotautia.
YLEn haastattelemien asiantuntijoiden mukaan syitä lihavuuden ja sen tuomien sairauksien esiintymiseen voi etsiä ihmisten sosioekonomisesta asemasta ja väestön ikärakenteesta eli keski-ikä on riskialueilla korkeampi.
Tässä on vain yksi haaste, joka tulevan Etelä-Karjalan hyvinvointialueen toimintaa ja lisääntyvää palvelutarvetta odottaa. Hyvä puoli lihavuuden ja sen tuomien sairausriskien asiassa on se, että negatiiviseen kehitykseen voi vaikuttaa.
Monilla on mahdollisuus tarkistaa sekä muuttaa ruoka- ja liikuntatottumuksiaan.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta