Julkaistu 
Anssi Kemppinen

Eksoten lisärahapyyntö vastatuulessa Parikkalassa - kunnan pitäisi maksaa 1,44 miljoonaa

Eksote pyytää kunniltaa 15 miljoonaa euroa lisää ensi vuodeksi. Anssi Kemppinen Eksote pyytää kunniltaa 15 miljoonaa euroa lisää ensi vuodeksi.

Parikkala ei hyväksy Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin ensi vuoden uusia lisärahatarpeita.
Asiasta päätti tiistaisessa kokouksessa Parikkalan kunnanhallitus. Uutta menoerää kunnan tulevaan talousarvioon ei haluta, kun se vaatisi palvelujen leikkauksia tai veronkorotuksia.
– Kun talousarvion laadinta on meillä edennyt, niin ilman Eksoten pyytämää 1,44 miljoonaa euroa päästäisiin kyllä kunnan taloudessa tasapainoon. Nyt Eksote tekee tasapainoon pääsemisen liian haasteelliseksi, sanoo kunnanjohtaja Vesa Huuskonen.
Etelä-Karjalan kunnat hyväksyivät aiemmin keväällä Eksoten ensi vuodelle 2022 esittämän 6,4 miljoonan euron lisärahoituksen. Nyt syksyllä Eksote toivoo kunnilta vielä ensi vuodelle 15 miljoonaa euroa lisää pakollisiin menoihin ja uusiin lisärahoituksiin.
Rahaa tarvitaan lisää muun muassa palkkaratkaisuun, kilpailutusten hinnankorotuksiin, työmarkkinatuen kuntaosuuksiin ja perhe- ja sosiaalipalvelujen pakollisen palvelutarpeen kasvuun.
Parikkalan osuus näistä molemmista ensi vuoden rahaesityksistä on kaikkiaan 1,44 ja Rautjärven 1,16 miljoonaa euroa. Parikkalan kunnanhallitus ei lähtenyt tiistaina esittämään edes 1,44 miljoonan euron puolittamista, mitä Etelä-Karjalan kaupungit Lappeenranta ja Imatra omissa päätöksissään ovat esittäneet.
– Lappeenranta ja Imatra esittivät, että heidän osuuksistaan puolet olisi hyväksyttävissä. Eksoten neuvottelut tästä jatkuvat ja ehkä ne jatkuvat näiden kaupunkien esitysten perusteilla, arvioi Huuskonen.
Huuskonen myös arvioi, että Eksoten vaatima 15 miljoonan euron lisätarve saattaa myös pienentyä.
Hoitotarve nostaa
Parikkalan ja Rautjärven osuudet lisärahatarpeen koko potista ovat suhteettoman suuria, jos niitä verrataan Eksoten jäsenosuuksiin. Esimerkiksi Ruokolahdelta Eksote pyytää 0,83 ja Savitaipaleelta 0,77 miljoonaa euroa. Summat vaihtelevat kuntakohtaisesti ja perusteet tulevatkin kuntien erilaisesta väestöstä.
– Maksuosuus ei mene jäsenosuuksien mukaan, vaan asukasprofiilin, ikääntyneiden määrän ja hoitotarpeen mukaan. Ja me Rautjärven kanssa ollaan tässä haasteellisessa asemassa, sanoo Huuskonen.
Eksote haalii lokakuussa jokaiselta maakunnan kunnalta lausunnot 15 miljoonan euron lisärahoitus- ja menotarpeesta. Eksote korostaa, ettei lisärahatarpeessa ole kyse budjettikurin höltymisestä, vaan aidosta ja erittäin merkittävästä palvelutarpeen kasvusta ja muusta kustannustason noususta.
Lisärahoitusesitys ei myöskään sisällä mahdollisia lisäavustuksia koronakustannuksiin eikä vuodelle 2021 mahdollisesti kertyvää noin 2,1 milj. euron talousarvioylitystä.
– Kyllä nyt Eksote vie lisää rahaa ja tulee tunne, ettei päästä niskan päälle. Eksote vie kunnan taloutta koko ajan tiettyyn suuntaan, eikä oikein mahdeta mitään, sanoo Huuskonen.
Parikkalan kunnanhallitus katsoo, että Eksoten on pyrittävä sopeuttamaan ensi vuoden kustannuskehitys jo aiemmin sovittuun 1,88 prosentin nettotoimintamenojen kasvuun.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta