Julkaistu 
Aleksi Keränen

Suolistosyöpäseulonnan voi tehdä kotitestillä

Kotinäyte otetaan vastaavanlaisella tikulla. Palautuskuoren postimaksu on maksettu valmiiksi. Syöpärekisteri Kotinäyte otetaan vastaavanlaisella tikulla. Palautuskuoren postimaksu on maksettu valmiiksi.

Saimaan Syöpäyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Niina Turunen kertoo suolistosyöpäseulontojen käynnistämistä valmistellun jo pitkään.

– Viimein siihen on löydetty myös sopiva menetelmä ja seulontaan osallistuminen on tehty helpoksi. Kotiin tulee kirje, jossa on testi, ohjeet näytteen ottamiseen, kutsu seulontaan sekä tietoa seulonnasta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Seulontatesti on immunokemiallinen ulosteen veritesti (FIT), jolla etsitään verta ulosteesta. Näyte paljastaa mikroskooppisen veren ulosteesta, josta sitä ei vielä silmin erottaisi.

Ulostenäyte otetaan itse wc-käynnin yhteydessä ja postitetaan laboratorioon analysoitavaksi. Lisäksi matkassa on palautuskuori, jonka postimaksu on valmiiksi maksettu.

– Kun kirje kotiin tulee, näyte kannattaa ottaa ja lähettää tutkittavaksi.

Turunen korostaa, että näyte kannattaa ottaa myös silloin, kun tulos saattaisi pelottaa.

– Muistutan, että on paljon parempi saada tieto mahdollisesta syövästä tai sen esiasteesta varhain, koska paraneminen on silloin mahdollista.

Suolistosyöpä todetaan liian usein sellaisessa vaiheessa, jossa se on jo päässyt leviämään. Tämä johtuu siitä, että suolistosyövän oireet ovat aluksi useimmiten hyvin epämääräisiä.

– Siinä vaiheessa, kun silmin nähtävää verta tulee, on sairaus jo usein pitkällä. Syöpärekisterin kautta tiedetään, että miehet osallistuvat naisia harvemmin seulontaan, joten nyt kehotus erityisesti miehille – osallistukaa, kun syöpäseulontapostia tulee, syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Niina Turunen paaluttaa.

Seulontatestissä positiivisen tuloksen saanut sopii jatkotutkimuksen järjestämisestä oman kuntansa seulontahoitajan kanssa. Jatkotutkimus on useimmiten kolonoskopia eli paksusuolen tähystys.

Kommentoi

Hae sivuilta