Julkaistu    |  Päivitetty 
Aleksi Keränen & Anssi Kemppinen

Väestörokotukset alkoivat Parikkalassa ja Rautjärvellä

Kuvassa yksi ensimmäisistä Parikkalan hyvinvointikeskuksella tiistaina annetuista koronarokotuksista. Aleksi Keränen Kuvassa yksi ensimmäisistä Parikkalan hyvinvointikeskuksella tiistaina annetuista koronarokotuksista.

Väestöä koskevat koronarokotukset ovat alkaneet molemmilla paikkakunnilla, Parikkalassa eilen ja Rautjärvellä tänään. Eksoten mukaan rokotuksia annetaan Parikkalan hyvinvointikeskuksessa ja Rautjärven hyvinvointiasemalla yksittäisinä päivinä.

– Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset alkavat Imatralla keskiviikkona 3. maaliskuuta. Suomen Terveystalo rokottaa kyseisen päivän ja riskiryhmien rokotuksista tulee Eksotelta tekstiviesti, jossa on ohje, miten saa varattua ajan, Eksoten rokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto kertoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Tällä hetkellä rokotukseen kutsutaan soittamalla, kirjeellä ja tekstiviestillä. Kuiton mukaan osa puhelimitse tavoitelluista ihmisistä on jättänyt vastaamatta ja soittanut puolestaan itse Eksoten puhelinpalveluun selvittääkseen, onko häntä yritetty tavoittaa koronarokotusta koskien.

Määrä edelleen aivan liian pieni

Eksote tulee antamaan koronarokotuksia sekä Parikkalan hyvinvointikeskuksella että Rautjärven hyvinvointiasemalla.

– Pyrimme rokottamaan ajanvarauksella sovittuina rokotuspäivinä noin 70 rokotetta. Kansalaiset eivät voi varata itse aikaa. Eksotelta ollaan yhteydessä rokotettaviin ja tällä hetkellä soitamme rokotusajoista. Ensimmäiset kirjeet ovat tulossa mahdollisesti viikon 10 lopulla tai viikon 11 alussa. Ne, kenellä on sähköinen asiointi käytössä, näkevät sieltä rokotusajan, kun kirje on lähtenyt.

Yli 80-vuotiaita sekä 16-17-vuotiaita rokotetaan BioNTechin ja Pfizerin rokotteella, 18-69-vuotiaita AstraZenecan rokotteella ja yli 70-vuotiaita kotona rokotettavia Modernan rokotteella.

– Kotona rokotetaan ainoastaan ne, ketkä eivät mitenkään pääse rokotuspaikalle. Pyörätuolin käyttö ei ole esteenä rokotuspaikalle tulemisessa, sanoo Kuitto.

Hän pitää rokotteiden määrää edelleen aivan liian pienenä.

Tulee kestämään

Odotusajaksi suositellaan malttia ja rauhallisuutta.

– Maltathan odottaa rokotusvuoroasi, omaa rokotusvuoroa ei voi kiirehtiä. Rokotteita tulee noin 1300-3500 annosta viikossa ja Eksoten alueella on yli 70-vuotiaita sekä riskiryhmiin kuuluvia alle 70-vuotiaita rokotettavia kymmeniä tuhansia, joten kyllä tässä menee aika kauan aikaa, rokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto kertoo.

Rokotusten etenemistä voi seurata Eksoten verkkosivuilta. Tiistaihin mennessä Etelä-Karjalassa oli saanut rokotuksen 9205 henkilöä, mikä on Eksoten mukaan seitsemän prosenttia eteläkarjalaisista. Rokotus sujuu järjestyksen mukaan muun muassa hoitotyön, iän ja sairauksien suhteen. Tällä viikolla on alettu rokottaa myös 16–69-vuotiaita riskiryhmäläisiä.

Kiihtymisvaihe jatkuu, virusvariantti vallalla

Etelä-Karjalassa koronatapausten ilmaantuvuusluku eli tapaukset sataa tuhatta asukasta kohti on 62,2. Määrää on nostanut opiskelijoiden saama tartuntarypäs. Parikkalassa tartuntojen määrä on yhdeksän ja Rautjärvellä kuusi. Etelä-Karjalan alueellinen koronan tilannekuvaryhmän mukaan Etelä-Karjala pysyy edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) tulee jatkamaan tällä viikolla kokoontumisrajoitusta myös maaliskuulle.

– Tilanne Eksoten alueella on muuttunut nopeasti. Ilmaantuvuusluvut ovat täällä jyrkässä kasvussa samoin positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista koronavirusnäytteistä. Lisäksi positiivisista näytteistä 75 prosenttia on virusvarianttia. Kuitenkin tartunnat kohdistuvat täällä rajattuun yhteisöön ja niiden jäljitys on ollut tehokasta sekä prosentuaalisesti hyvää, kertoo Eksoten avoterveydenhuollon ylilääkäri Sami Raasakka.

Kommentoi

Hae sivuilta