Julkaistu    |  Päivitetty 
Auli Terävä

Tiia Kuikka toipuu edelleen liikenneonnettomuudesta

Tiia Kuikka tähtää Tokion olympialaisiin. Auli Terävä Tiia Kuikka tähtää Tokion olympialaisiin.

Lauantaina 26. lokakuuta 2019 Suomen kärkijoukkoon sijoittuva kilpakävelijä Tiia Kuikka lähti Savonlinnassa harjoituslenkille.
Samana päivänä hänen oli tarkoitus ajaa Kotkaan tyhjentämään siellä oleva asunto, jatkaa naprapaatin opintoja pelkästään etänä toistaiseksi ja tuoda muuttokuorma Savonlinnaan, jossa hän oli aloittanut jalkaterapeutin työt kolme viikkoa aiemmin.
Kaikki 24-vuotiaan nuoren naisen suunnitelmat menivät nurin Moinsalmentiellä, kun iäkäs autoilija törmäsi häneen suojatiellä.
Pari viikkoa sitten Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi savonlinnalaismiehen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta 910 euron sakkoon sekä korvaamaan Kuikalle oikeudenkäyntikuluja yhteensä 2 407 euroa.
Kuikalle aiheutui liikenneonnettomuudessa kallonsisäistä verenvuotoa, aivoruhjeita, aivovamma, pirstaleinen murtuma vasempaan olkavarteen, reikä tärykalvoon ja sääriluun murtuma.
Vammat ovat vaatineet leikkaushoitoa ja sairaalahoitoa ja hoidot jatkuvat edelleen.

Käräjillä kuljettaja oli muuttanut kertomustaan poliisikuulusteluista ja kiisti syyllisyytensä rikoksiin, koska jalankulkija oli hänen kertomansa mukaan ”lentänyt jostain” suojatielle niin äkkiä, ettei hän ehtinyt edes jarruttaa välttääkseen onnettomuuden.
Kuikka paiskautui törmäyksessä tuulilasiin ja lensi noin kymmenen metrin päähän.
Oikeuden mukaan kuljettaja ei syyllistynyt törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen muun muassa siksi, ettei kuljettajan väitetty ajaneen ylinopeutta, eikä hän ollut päihtyneenä.
– Käräjillä kuljettaja oli lähinnä vihainen siitä, että tuulilasi oli mennyt autosta rikki. Näin miehen silloin ensimmäistä kertaa. Hän ei pahoitellut tapahtunut siellä, eikä ole tehnyt sitä aiemminkaan, Kuikka kertoo.
Hän ei aio valittaa tuomiosta.
Onnettomuudesta hänellä ei ole muistikuvia. Häntä hoidettiin ensin Kuopiossa, sitten Lappeenrannassa yhteensä kuukauden ajan.
Sairaalasta hän kotiutui kotipitäjäänsä Uukuniemelle.
– Jonkun piti olla koko ajan valvomassa, etten eksy. Muistin kanssa oli ongelmia ja alussa puhuminen oli hidasta ja työlästä.

Yli sadan kilometrin matka suuntaansa Uukuniemeltä Lappeenrantaan on tullut Kuikan perheelle tutuksi. Aluksi tytärtä kuntoutukseen kuljettivat milloin äiti, milloin isä, mutta nyttemmin autolla ajo sujuu Tiialta itseltäänkin.
– Käyntejä on ollut puheterapiassa, toimintaterapiassa, neuropsykologilla sekä neurologin ja ortopedin vastaanotoilla. On tehty magneettikuvauksia ja kättäkin operoitu kahdesti.
Neurologinen kuntoutus jatkuu edelleen, samoin fysioterapeutilla käynnit.
Nopea kuntoutuminen on hämmästyttänyt lääkäreitä, mistä on kiittäminen huippu-urheilijan huippukuntoa, terveellisiä elämäntapoja, mutta myös kovaa sisua.
– Alussa tietenkin tuntui siltä, että kaikki on nyt elämässä pilalla. Mutta kun pystyin puhumaan ja muutenkin toimintakyky alkoi parantua, sain siitä voimia taisteluun.
Viime syksynä tehty käden korjausleikkaus ei haittaa enää kävelytreenejä. Jalan murtuma parani vuodelevossa sairaalassa.

Aivovamman takia uuden oppiminen on ollut hankalaa.
– Keskittymiskyky vaihtelee. Opiskeluja ei suositella, sillä pitkä koulupäivä aiheuttaa väsymystä ja ajatuskatkoksia, eikä mieleenpainaminen onnistu normaalisti.
Urheilun kannalta haitta ilmenee niin, että jos Kuikka ajaa kisoihin, saattaa siitä tulla väsymysoireita, jopa asentohuimausta. Ja päivät tulee muutoinkin pitää aiempaa väljempinä.
Korona on siirtänyt kisoja, mikä on kilpakävelijän toipumisen kannalta ollut vain hyvä asia.
– Olen saanut rauhassa harjoitella. Fyysisesti olen entisessä kunnossa ja harjoittelu on ollut nousujohteista. Nyt pitäisi kerätä rankingkelpoisista kilpailuista pisteitä Tokiota varten. Se edellyttää vähintään kahta ulkomaanmatkaa. Miten karanteenit ja matkustusrajoitukset hankaloittavat tilannetta, aika näyttää.

Toipumisessa on perhe ollut tukena, samoin lähimmät ystävät ja valmentaja.
– Nyt minulle etsitään työkokeilupaikkaa. Toivottavasti en joudu kovin kauas muuttamaan, sillä se katkaisisi esimerkiksi hoitosuhteitani.
Tiia Kuikka edustaa Lappeenrannan Urheilumiehiä.
Elämää viiden tai kymmenen vuoden päähän hänen on vaikea katsoa tai suunnitella.
– Elän päivän kerrallaan ja toivon, ettei tulisi hankalia päiviä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta