Julkaistu    |  Päivitetty 
Anssi Kemppinen

Etelä-Karjalaan vahva maskisuositus - alkaa lauantaina

Etelä-Karjalan COVID 19 tilannekuvaryhmä kehottaa työyhteisöjä myös erittäin vakavaan harkintaan pikkujoulujen järjestelyistä perustuen suositukseen välttää yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia. Anssi Kemppinen Etelä-Karjalan COVID 19 tilannekuvaryhmä kehottaa työyhteisöjä myös erittäin vakavaan harkintaan pikkujoulujen järjestelyistä perustuen suositukseen välttää yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia.

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä antaa erittäin vahvan suosituksen maskien nykyistä aktiivisempaan käyttöön. Laaja kasvomaskisuositus tulee voimaan lauantaista alkaen.
– Nähtävissä on selkeästi jo väsymistä tilanteeseen. Monet käyttäytyvät lepsusti eivätkä noudata suosituksia. Kansalaisia ei suuressa mittakaavassa valitettavasti tilanne tunnu huolestuttavan. Tämä on viruksen leviämisen kannalta huolestuttavaa. Kiihtymisvaihe on todennäköisesti vain ajan kysymys, jyrähtää infektioylilääkäri Pekka Suomalainen tilannekuvaryhmän tiedotteessa.
Tilannekuvaryhmä on kuunnellut hallituksen viestiä ja ottaa koronatilanteen vakavasti. Ryhmä on arvioinut koronavirusepidemian olevan Etelä-Karjalan alueella vielä perustasolla mutta kiihtymisvaiheen uhka on suuri.
– Nyt ovat omat, paikalliset toimet epidemian hoidossa keskeisiä. Meidän tulee suhtautua tilanteeseen vakavasti, että säilytämme nyt hyvän sairastuvuustilanteemme. Kansalaisten tulee noudattaa olemassa olevia suosituksia esimerkiksi maskien käytössä huomattavasti nykyistä paremmin. Noudattamalla suosituksia, voimme välttää uusia rajoituksia esimerkiksi liikuntatilojen käyttöön liittyen kertoo alueellisen tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Laaja kasvomaskisuositus voimaan 28.11.
Etelä-Karjalan alueella halutaan välttää siirtymistä perustasolta kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen. Ennakoivana toimintana fyysisiä kohtaamisia on edelleen vältettävä esimerkiksi etätyön tekemistä lisäämällä. Julkisissa tiloissa tulee aina käyttää kasvomaskia ja huolehtia käsihygieniasta suositusten mukaisesti.
Yrityksiltä ja elinkeinoelämältä toivotaan omien työntekijöidensä suojaamista kasvomaskeilla tai visiireillä sekä velvoittamaan asiakkaansa käyttämään kasvomaskia tai visiiriä asioinnin yhteydessä.
Vahva ja laaja kasvomaskisuositus koskee kaikkia julkisia sisätiloja, joihin kuuluvat esimerkiksi kaupat, ostoskeskukset, pankit, kirjastot, kirkot ja kulttuurilaitokset.
Toisen asteen opetuksessa ja kansalaisopiston lähiopetukseen tulee voimaan laajempi maskisuositus Eksoten alueella. Oppilaitokset tarkentavat ohjeistustaan opiskelijoilleen. Perusopetus ei ole näiden toimenpiteiden ja suositusten piirissä.
Turvavälejä huolellisesti noudattamalla, maskeja käyttämällä sekä käsihygieniasta huolehtimalla tapahtumiin liittyviä riskejä on mahdollista pienentää.
– Seuraamme tilannetta ensi viikkoon. Mikäli emme saa tilannetta rauhoittumaan, joudumme harkitsemaan vielä isompia rajoituksia esimerkiksi tilojen osalta, toteaa Tuula Karhula.

Nämä suositukset voimassa
Yleinen työyhteisöille suunnattu etätyö- ja etäkokoussuositus sekä suositus välttää työ- ja virkamatkoja sekä lähikoulutustilaisuuksia. Laaja kasvomaskien käyttösuositus koskee kaikkia yli 15-vuotiaita henkilöitä kaikissa julkisissa sisätiloissa.
Perustason maskisuositus THL:n ohjeiden mukaisesti. Maskeja suositellaan vahvasti käytettäväksi julkisessa liikenteessä ja julkisissa tiloissa, mikäli 1,5 metrin turvaväliä ei voi noudattaa. Lisäksi maskeja suositellaan käytettäväksi koronatestiin mennessä ja sieltä palatessa sekä palatessa riskimaasta.
Suositus käyttää kasvomaskia yleisötilaisuuksissa, tapahtumissa sekä turnaustyyppisissä urheilutapahtumissa. Suositus on voimassa vuoden loppuun saakka.
Kasvomaskien käyttöön tulee edelleen kiinnittää aiempaa paremmin huomiota etenkin kaupoissa ja kauppakeskuksissa liikkuessaan, sisätiloissa tapahtuvissa harrastuksissa sekä muussa vapaa-ajanvietossa, joukkoliikenteessä sekä yksityisjuhlissa. Yksityisjuhliksi katsotaan esimerkiksi häät, isot syntymäpäivät ja valmistujaiset.
Liikunta- ja kulttuuritapahtumia voi yhä järjestää alueella mutta niiden turvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota mitä tulee maskien käyttöön, turvaväleihin ja annettuihin hygienia- ja turvallisuusohjeisiin.
Tapahtumien järjestäminen sallitaan toistaiseksi Aluehallintoviraston voimassa olevien ohjeiden mukaisesti. Turnaustyyppisten urheilutapahtumien järjestäminen sallitaan alueella toistaiseksi, mutta suosituksen mukaan joukkueet eivät saa kohdata kuin urheilusuorituksen aikana. Tapahtumien järjestäjien suositellaan kiinnittävän huomiota turvavälien toteutumiseen, maskien käyttöön sekä yleisiin hygieniaohjeisiin. Voimassa on tapahtumia koskeva kasvomaskisuositus. Tapahtuman järjestäjät ovat itse vastuussa järjestämästään tapahtumasta ja sen terveysturvallisuuden suunnittelusta ja toteutumisesta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta