Julkaistu    |  Päivitetty 
Anssi Kemppinen

Useimmat koululaiset siirtyivät tänään etäopetukseen

Koulut hiljentyivät. Parikkalan Kirjolan koulun erityisopettaja Marita Kettinen odotti keskiviikkona eritysiluokkaansa kahta oppilasta ja loppuviikoksi useamman. Anssi Kemppinen Koulut hiljentyivät. Parikkalan Kirjolan koulun erityisopettaja Marita Kettinen odotti keskiviikkona eritysiluokkaansa kahta oppilasta ja loppuviikoksi useamman.

Valmiuslaki ja hallituksen järeät toimenpiteet vaikuttavat käytännössä jokaisen kuntalaisen arkeen.
Hallitus linjasi maanantaina, että Suomi on koronavirustilanteen takia poikkeustilassa. Samalla hallitus antoi 19 kohdan toimenpidelistan, jota noudatetaan myös Parikkalassa ja Rautjärvellä.
Esimerkiksi koulut pannaan kiinni, yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa, julistetaan työvelvoite, rajoitetaan tarvittaessa ihmisten liikkumista, rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja muun muassa suositellaan välttämään oleskelua yleisillä paikoilla.
– Oli tarkoitus maanantaina tiedottaa, miten kunta varautuu koronatilanteeseen, mutta hallitus käänsi asiat toiseen suuntaan. Tilanne on dramaattinen, sillä tällaista ei ole ollut sitten vuoden 1945, sanoo Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila.
Tiistaina sekä Rautjärvi että Parikkala julkaisivat nettisivuillaan uudet yksityiskohtaisemmat ohjeet käytännön toimista kunnissa.
– Hallituksen päätös ja linjaukset ovat järkeviä, kun nyt suojataan kansalaisia ja tehdään se ennakoivasti, sanoo Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen.
Hallituksen linjaamat toimenpiteet ovat voimassa aluksi 13. huhtikuuta asti. Niillä halutaan hidastaa koronaviruksen leviäminen, jotta Suomen terveydenhuolto kestäisi hoitotoimet. Tällä suojellaan perussairaita ja vanhuksia, joiden riski sairastua vakavasti ja kuolla koronavirukseen on suurempi kuin muilla ihmisillä.
Tiistaina hallitus päätti vielä uusista toimista. Muun muassa lääkkeiden jakelua voidaan tarvittaessa rajoittaa ja rajaliikenne menee torstaina henkilöliikenteen osalta lähes kiinni. Toimia oikeuttavan valmiuslain oli määrä astua voimaan keskiviikkona.
Koulut kiinni
Perheiden elämään vaikuttaa eniten se, että koulut pannaan kiinni ja koululaiset siirtyvät etäopetukseen. Keskiviikosta lähtien lukiolaiset, yläkoululaiset ja monet alakoululaiset jäävät kotiin opiskelemaan.
Opettajat antavat koululaisille etäopetusohjeita varsinkin Wilma-viestintäyhteyden kautta.
– Koulun puolella tilanne on haasteellinen, että miten etäopetus järjestetään ja miten oppilaat opiskelevat tämän kevään. Se on oikeastaan näytön paikka koululle, lasten vanhemmille ja lapsille. Koulun kasvatuksellinenkin rooli jää pois, sanoo Huuskonen.
– Opettajilla on kyllä kykyä antaa etäopetusta, mutta miten se vuorovaikutus sinne kotiin toimii. Se on opettajan kannalta haastavaa, kun ei ole kontrollia siitä, miten se oppiminen oikeasti tapahtuu, sanoo Anttila.
Varhaiskasvatus säilyy toiminnassa. Parikkalassa kuitenkin varhaiskasvatuksen yksiköitä yhdistetään, ja Laulujoutsen siirtyy Satakieleen sekä Saaren eskari Kuperkeikkaan.
Poikkeuksena koulutoimille on se, että esiopetuksen ja alakoulun 1-3 luokkien oppilaat, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla, saavat edelleen lähiopetusta. Kriittisiä aloja ovat muun muassa terveydenhuolto, pelastustoimi, elintarvikeketju ja vesihuolto.
– Meillä näitä oppilaita on kymmenkunta, ainakin alkuvaiheessa. Olemme lähteneet siitä, että kaikki ne esiopetuksen ja 1-3 luokkien lapset saavat lähiopetusta, joiden vanhempien työnantajat pitävät alaa yhteiskunnan kannalta tärkeänä. On esimerkiksi tehtaan asia sanoa, tarvitaanko kartonkimiestä työssä, sanoo Anttila.
Anttila muistuttaa, että yrittäjien tilanne on tällaisessa tilanteessa muutenkin jo raskas ja sitä ei tule vaikeuttaa.
Parikkalassa joku vanhempi on kysynyt, saako lapsi jäädä kouluun, vaikka vanhempi ei ole työssä hallituksen antamalla listalla. Huuskosen mukaan rehtori päättää asian.
Yo-kirjoitukset järjestetään loppuun asti, mutta koepäivien aikatauluja on Suomessa tiivistetty.
Kouluruokaa tarjotaan molemmissa kunnissa vain lähiopetukseen osallistuville.
Kirjastot kiinni
Koulujen lisäksi kiinni menivät keskiviikkona muun muassa kirjastot, kunnantalot, harrastetilat, kuntosalit, Saaren uimahalli, nuorisotilat ja Simpelejärven opistonkin lähiopetus loppuu.
Kunnantalojen ovet ovat kiinni ja moni työntekijä siirtyy etätyöhön. Kunnan palvelut kuitenkin toimivat, mutta sähköpostin ja puhelimen kautta.
– Näillä toimilla rajoitetaan ihmisten kohtaamisia, mutta kunnan palvelut hoidetaan, sanoo Huuskonen.
Kuntien ruokapalvelutkin toimivat, että aterioita saadaan Eksoten asumisyksiköihin, toimipisteisiin ja kotiasiakkaille.
Jos hallituksen toimet vaikuttavat voimakkaasti nuoriin ja heidän vanhempiin, niin myös yli 70-vuotiaille tulee velvollisuus pysyä mahdollisuuksien mukaan erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa. Ohje ei koske kansanedustajia, valtionjohtoa ja kunnallisia luottamushenkilöitä.
Myös vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta