Julkaistu    |  Päivitetty 
Anssi Kemppinen

WWF:n live-kamera Hiitolanjoelle

Matti Vaittinen ja Manu Vihtonen pohtivat kivien paikkoja taimenien ja lohien poikassuojiksi Hiitolanjoella. Anssi Kemppinen Matti Vaittinen ja Manu Vihtonen pohtivat kivien paikkoja taimenien ja lohien poikassuojiksi Hiitolanjoella.

Hiitolanjoella oli tiistaina parisenkymmentä ihmistä talkootöissä. Kangaskosken alajuoksulla siirreltiin kiviä ja puhdistettiin joen pohjan soraa.
– Putsataan soraa ja lisätään poikaskiviä. Kivet ovat suurudeltaan kahden nyrkin kokoisista kivistä, pään kokoisiin. Niillä saadaan koloja, jotka ovat kalojen suojapaikkoja, sanoo ympäristöpäällikkö Matti Vaittinen Etelä-Karjalan liitosta.
Talkoista ilmoitettiin vain tietyssä facebook-ryhmässä, ettei paikalle tullut liikaa ihmisiä. Silti tiistaina oli ympäristöjärjestö WWF:n lisäksi useampia paikallisia ihmisiä töissä mukana.
– Yksi työ tässä alkuvaiheessa on saada porukkaa kasaan ja innostaa ihmisiä mukaan. Tulevina vuosina on edessä isoja urakoita, sanoo Vaittinen.
Kangaskoski on ensimmäinen Hiitolanjoen kolmen voimalan koskipaikoista, jossa tehdään kunnostustöitä. Voimaloiden kosket vapautetaan, kun Lahnasenkosken jälkeen myös Kangaskosken ja Ritakosken voimalat siirtyivät heinäkuussa Suomen Pienvoima -yhtiöltä (Hiitolanjoen Voimalta) Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiölle.
Yhtenä syksyn erikoisuutena on WWF:n live-kamera, joka alkaa kuvata Hiitolanjoen pinnan alaista elämää. Kamera ei suoranaisesti liity Hiitolanjoen projektiin, mutta on hieno bonus.
Jokimaisemaa kamera ei muuta, koska se on piilossa pinnan alla.
– Tässä kohdin on ainakin 15 eri eläinlajia. Siellä voi vilahdella vaikka simppuja ja ahvenia, joita on nyt nähty tänään. Tavoitteena on nähdä taimenia, mutta jos sieltä kamerasta näkyy lohiakin, se sopii, sanoo virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen WWF:stä.
Tiistaina ja keskiviikkona ympäristöjärjestön edustajat etsivät hyvää paikkaa kameralle ja asensivat sitä lähetyskuntoon. Muun talkootyön ohessa.
– Tehdään vielä kameran hienosäätöä ja testataan, ja sitten lokakuun alussa live-kameran kuvaa olisi katsottavissa yleisesti. Kamera on päällä lokakuun ja sitten se otetaan pois, sanoo Vihtonen.
WWF:llä on useampia live-kameroita eri eläinlajien seurantaan ja kokemusta myös taimenpaikan seuraamisesta Vihdissä. Vihtosen mukaan Hiitolanjoelle ympäristöjärjestöä houkutteli eritysesti Matti Vaittinen, mutta myös se, että vapautuva joki on nyt saanut tunnettavuutta.
– Kamera myös nostaa paikan tunnettavuutta, sanoo Vihtonen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kommentoi

Hae sivuilta