Julkaistu    |  Päivitetty 
Päivi Jantunen

Kirjolan koulun rakentamisesta tiedotetaan enemmän

Kirjolan koulun vanhassa osassa on lisää oireuilua sisäilmasta. Päivi Jantunen Kirjolan koulun vanhassa osassa on lisää oireuilua sisäilmasta.

Parikkalan kunnanvaltuusto hyväksyi Kirjolan koulun hankesuunnitelman ja budjetoi hankkeelle 8,5 miljoonaa euroa joulukuussa. Kunnanhallitus valitsi helmikuussa pääsuunnittelijaksi Rakennuskonsultointi K-Suunnittelu Oy:n.
– Varsinainen koulusuunnittelu käynnistyi viikko sitten torstaina, jolloin pääsuunnittelija oli ensimmäistä kertaa hankkeen suunnittelu- ja rakentamistoimikunnan kokouksessa mukana, toimikunnan puheenjohtaja Ari Berg kertoi.
Suunnittelutilanne kunnan verkkosivuille
Mittava hanke koskettaa laajaa joukkoa kuntalaisia. Suunnittelussa kuullaan koulun käyttäjiä, oppilaita, oppilaiden vanhempia, opettajia ja koulun muuta henkilökuntaa. Kouluhanke saa kunnan verkkosivuille oman osion, jossa toimikunnan kokouksien jälkeen kerrotaan suunnittelutilanne.

Betonia, puuta…
Suunnittelun alkuvaiheessa toimikunta ottaa kantaa toteutustapaan ja päärakennusmateriaaliin. Linjaukset vaihtoehdoista tehdään lähiviikkoina, valitaanko betonirakentaminen, betonin ja puun yhdistelmärakentaminen vai puurakentaminen.
Toiminnallisuus, terveellisyys, turvallisuus
– Suunnittelutoimikunnan lähtökohtana on ollut kolme asiaa, joista ei tingitä: toiminnallisuus, terveellisyys ja turvallisuus.
Toiminnallisuus tarkoittaa koulua, joka täyttää tämän hetken vaatimukset. Koulua, jossa pyritään ennakoimaan, miten opetus kehittyy. Tavoitteena on tulevaisuuden oppimisympäristö ja opettamisen kannalta toimiva ratkaisu.
Terveellisyyden vaatimus on noussut keskeiseksi.
– Koulusta tehdään terveellinen ja esimerkiksi liikenteen osalta turvallinen, Berg painottaa.
Hankesuunnitelmassa on lähdetty siitä, että ensin rakennetaan uusi koulu ja sen jälkeen puretaan sisäilmaongelmien vaivaama vanha osa pois.
– Kunnan kannalta paras ratkaisu olisi, jos rakentamisaikana voitaisiin hyödyntää mahdollisimman paljon olemassa olevia tiloja, Berg totesi.
Alkuvuodesta selvitetään, voidaanko juhlasali ja osa kellarikerrosta peruskorjata osaksi uutta koulurakennusta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Oireilu lisääntynyt vanhassa osassa
Sisäilmaan liitetty oireilu on lisääntynyt viime syksyn ja tämän alkuvuoden aikana Kirjolan yläkoulun ja lukion puolella, eli ”vanhalla puolella”.
– Noin 20 oppilaalla on hengitystieoireita ja päänsärkyä, jotka voivat mahdollisesti aiheutua koulurakennuksen sisäilmasta.
– Neljän oppilaan opiskelu on siirretty osittain Parikkalahallin luokka- ja aulatilaan, Kirjolan koulun rehtori Sarri Aalto kertoo.
Koululla on tehty korjaustoimenpiteitä ja ilmanpaineen säätöä.
Ilmanvaihdon ylipaineistuksella on pyritty estämään vanhan osan rakenteissa olevien epäpuhtauksien kulkeutuminen sisäilmaan. Lisäksi on tiivistetty ulkoseinärakenteita, lattiakanaalin läpivientejä sekä seinän ja lattian rajapintoja.
– Tällä viikolla tehdään vielä perusteellinen siivous. Toimenpiteiden pitäisi helpottaa tilannetta ja parantaa sisäilmaa.
– Henkilökunta on jo havainnut sisäilman muuttuneen raikkaammaksi.
– Jos toimenpiteet auttavat ja sisäilman laatu paranee, pystymme jatkamaan koulun käyntiä näissä tiloissa rakennusprojektin ajan. Mikäli sisäilmaoireilijat lisääntyvät, eivätkä toimenpiteet auta, joudumme miettimään väistötilojen hankkimista.
Sisäilmakyselyllä kartoitetaan kevään aikana (henkilöstön ja oppilaiden) sisäilmaoireilijoiden määrää.
– Tilannetta seurataan tarkasti, Aalto sanoo.

Kommentoi

Hae sivuilta