Julkaistu    |  Päivitetty 
Anssi Kemppinen

Lunta yli puoli metriä

Timo Huttula ja Sirpa Rasmus mittasivat Oronmyllyn Vuorensuolla lumen määrän ja painon. Anssi Kemppinen Timo Huttula ja Sirpa Rasmus mittasivat Oronmyllyn Vuorensuolla lumen määrän ja painon.

Parikkalassa on jo reilusti yli puolimetriä lunta. Reilu viikko sitten lauantaina Oronmyllyllä tehtiin epävirallinen mittaus ja mittanauha näytti hangen pinnalla 52 senttiä. Sen jälkeen lunta on tullut vielä taivaalta lisää.

Lapin yliopiston lumitutkija FT Sirpa Rasmus ja Oronmyllyn uutta luontoakatemiaa koordinoiva professori Timo Huttula mittasivat viikko sitten myös lumen painon.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Lumen mittauksessa pitää olla koskemattomassa paikassa, jossa ei ole kävelty, sanoo Huttula.

Mittauksessa käytettiin avonaista putkea, joka työnnettiin hangen sisään ja otettiin täyteen lunta pinnasta maahan saakka. Sitten putken sisältö kaadettiin pussiin ja punnittiin.

Rasmus ja Huttula saivat tulokseksi, että kuutio Oronmyllyn Vuorensuon lunta painoi aika tarkalleen 200 kiloa. Kun lunta on nyt ”neitseellisessä” lumikohdassa puolisen metriä, niin neliö Parikkalan lunta painaa sata kiloa. Siitä voi laskea, kuinka paljon tietyn kokoisen tasakaton päällä on lumikuormaa.

– Tiheyden perusteella tästä lumesta tulee kymmenen senttiä vettä, kun se sulaa. Yleensä pakkaslumesta tulee sulaessa viidesosa vettä. Jos tämä puoli metriä olisi ollut kevätlunta, niin vettä tulisi 15–20 senttiä ja joskus vettä tulee jopa puolet keväthangen paksuudesta, sanoo Rasmus.

Sirpa Rasmus on tutkijana Lapin yliopistossa, jossa hän esimerkiksi tutkii ilmaston, lumen ja porotalouden yhteyksiä. Huttula on Suomen ympäristökeskus SYKEn ulkopuolinen tutkija.

Kommentoi

Hae sivuilta