Julkaistu 
Leena Pajari-Kosonen

Uukuniemen vanhalle kunnantalolle ja koululle uutta elämää

Parikkalan kunta teki viime elokuussa kaupat sekä Uukuniemen entisestä kunnantalosta että kirkonkylän koulusta. Rakennukset seisovat tammikuun pakkasessa vielä ikkunat pimeinä ja ovet lukittuina, mutta eivät enää ensi kesänä. Molempiin kiinteistöihin on tulossa uutta elämää uusien omistajien myötä.

Vanha kunnantalo, jossa viimeksi oli Uukuniemen kirjasto ja nuorisotilat, remontoidaan Kummussa toimivan Juholan Biisoniareenan majoitustiloiksi.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Kiinteistössä on nyt kahdeksan huonetta, jotka on aika helppo muuttaa majoitustiloiksi, kaikkiaan majoitustiloja tulee noin 20 hengelle, kertoo kiinteistön omistava Biisoniareenan yrittäjä Matti Laukkanen.

– Keskikerrokseen on tarkoitus tehdä yhteiskeittiö ja nettipiste, sillä kiinteistöönhän on tosi hyvä nettiyhteys, hän jatkaa ja luonnehtii majoitustilojen sopivan omatoimimatkailijoille, mutta halutessa ruokapalveluja saa tietenkin läheiseltä Biisoniareenalta, jonka keittiöön on ensi kesänä tulossa viime kesältä tuttu kokki. Uusittua ruokalistaa ja areenan ohjelmaa suunnitellaan parhaillaan.

Vanhassa kunnantalon kiinteistössä tehdään remonttia kevään aikana. Tarkoitus on tehdä myös muun muassa suihkutilat ja mahdollisesti sauna, joka on joskus ollutkin pohjakerroksessa. Uutta maalia tulee sisätiloihin ja talon ulkovuoren nykyinen pinkki väritys on niin ikään tarkoitus vaihtaa uuteen. Ulkomaalin väriä voi ehdottaa parhaillaan Biisoniareenan Facebook-sivuilla, joilla pyydetään myös nimiehdotuksia uudelle majoituspaikalle. Niitä on tullutkin jo useita, kuten NukkuMatin Majatalo, Uumaja, Potslojo, Laukhaus, Reinola ja Unimaja.

Rakennus valmistui Niukkalaan vuonna 1952 Ahokylien Osuuskassan toimitaloksi. Osuuskassasta tuli Osuuspankki 1970-luvulla, ja pankki toimi talossa aina siihen saakka, kunnes siirtyi 1980-luvulla uuteen, naapuriin valmistuneeseen rakennukseen. Tuossa vaiheessa kiinteistöön muutti kunnanvirasto vanhalta kunnantalolta, muutaman sadan metrin päästä. 

Hanskat käteen ja hommiin...

– Tuntuu aika ihmeelliseltä, että koulu on vihdoin meidän, kauan sitä odoteltiinkin, sanoo kirkonkylän entisen koulun nykyinen omistaja Riitta Lindroos. Hän osti kiinteistön yhdessä miehensä Christer Lindroosin kanssa; pariskunta on tottunut viettämään kesät ja lomat Uukuniemellä, jossa myös Riitta Lindroosin vanhemmat nykyään asuvat.

Vanha koulu tarkoittaa perheelle ainakin alkuun työmaata:

– Mielestämme vanhat rakennukset pitää pelastaa, ja tässä meille on kohdetta vähäksi aikaa, eli hanskat käteen ja hommiin.

– Paljon on tekemistä, mutta pikku hiljaa ja pala kerrallaan tehdään. Viime syksyn aikana  saatiin vähän pihapiiriä raivattua ja raivaustyöt jatkuvat.

– Mieheni on moniosaaja varsinkin vanhoissa rakennuksissa, korjaushommissa ja ideoinnissa. Myös tytär on rakennusalalla ja opiskelee maalariksi, joten kesätöitä riittää, Riitta Lindroos toteaa.

Ensi kesän aikana on tarkoitus pitää koulun avajaiset ja avoimet ovet.

– Tulossa on tapahtumia ja tempauksia kuten kauneimmat koululaulut, eväskorikonsertti, teatteria ja tanssia, vilttikirppistä, popup-kahvilaa, Lindroos suunnittelee.

Hän on toiminut koruseppänä ja käsityöläisenä parikymmentä vuotta, joten tarkoitus on siirtää myös osa korupajasta koululle. Lisäksi hän on hyvinvointi- ja ravintovalmentaja ja tanssin ja laviksen ohjaaja; lavista hän on ohjannut myös Uukuniemellä.

–  Ja koska koulu on koulu, opetus jatkuu. Siitä, millaisia oppitunteja on tulossa, ilmoitellaan myöhemmin, hän lupaa.

Myös Uukuniemen kirkonkylän koululla on äskettäin luodut Facebook-sivut, joilla Lindroosien suunnitelmia on jo ehditty kiitellä: ”Kouluhan on ollut kylässä aina tapahtumien ja yhteisöllisyyden keskipiste, hienoa että jatkatte tätä ajatusta!”

Uukuniemen ensimmäinen kansakoulu aloitti 1880 Kokonlahdessa, ja kirkonkylään koulu valmistui 1906. Useaan kertaan kunnostettu, kirkon ja Pitäjäntuvan naapurissa seisova rakennus palveli koulukäytössä vuoteen 1996.

Kommentoi

Hae sivuilta