Julkaistu 
Leena Pajari-Kosonen

Iltapäivää Kekkosen ja Tyrkön seurassa

Presidentti Urho Kekkosesta on kirjoitettu sivukaupalla muistelmia, mutta ainoastaan Maarit Tyrkön Tyttö ja nauhuri ja Presidentti ja toimittaja -kirjat kertovat laajasti myös presidentin yksityisemmästä puolesta.

1970-luvulla nuori toimittaja Maarit Tyrkkö "ajautui" kuin sattumalta Kekkosen lähipiiriin ja hänestä tulikin presidentin läheinen ystävä ja uskottu aina siihen saakka kunnes tämä sairastui Islannin matkan jälkeen 1980-luvun alussa - eikä enää tunnistanut ystäväänsäkään. "Tamminiemen ovet siis sulkeutuivat".

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kirjat perustuvat Tyrkön erittäin laajoihin arkistoihin, joissa on laatikkotolkulla valokuvia, yksityisiä kirjeitä, päiväkirjoja... Valokuvissa presidentti saattaa esimerkiksi olla kuivaamassa astioita ystävänsä mökillä tai tuomassa lahjaa "varapresidentin" Kalle Kaiharin häihin.

Maarit Tyrkkö vieraili viime lauantaina Parikkalan Harjulinnassa Parikkalan Kalevalaisten naisten kutsumana. Iltapäiväkahvitilaisuuden järjestelyissä oli mukana myös Parikkalan kunnan kulttuuritoimi ja Urho Kekkonen ystävänä ja ihmisenä -tilaisuus olikin yksi kunnan Suomi 100 -tapahtumista. Paikalla oli noin 50 kuulijaa ja tunnelma erityisen lämmin - eikä vähiten valovoimaisen ja sympaattisen Tyrkön vuoksi. Hän ottaa huomioon jokaisen kuulijansa.

Tytkkö on kiertänyt nyt ympäri maata muistelemassa Kekkosta, ja 10.10. Tampereen Työväenteatterissa saa ensi-iltansa kirjoihin perustuva näytelmä. Myös elokuva on suunnitteilla.

Kommentoi

Hae sivuilta