Julkaistu 
Marika Anttonen

Ruotsin kieltä pääsee opiskelemaan jo ala-asteella

Mikko Aareskoski on valmiina koulutielle. Marika Anttonen Mikko Aareskoski on valmiina koulutielle.

Parikkalassa peruskoulut ja lukio alkavat tulevana torstaina. Koulutiensä aloittaa Kirjolassa 22 ja Saarella seitsemän uutta alakoulun ykkösluokkalaista. Perhosia on varmasti vatsassa monella.

Parikkalalainen Mikko Aareskoski, 7 odottaa koulua jo innolla.

– Jännittää vähän, hän tuumii.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Uutta ja jännittävää on tiedossa myös hieman vanhemmille oppilaille. Opetushallitus hyväksyi perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet vuonna 2014. Näiden perusteiden mukainen paikallinen opetussuunnitelma otetaan käyttöön vuosiluokkien 1–6 osalta tämän vuoden elokuun alusta. Opetussuunnitelmassa ruotsin kielen opetuksen aloittamista on aikaistettu. Nyt B1 kielen opiskelu alkaa vuotta aiemmin, jo ala-asteen kuudennella luokalla.

Parikkalassa kuudennen luokan aloittaa 23 oppilasta. Heidät on ruotsin tunteja varten jaettu kahteen ryhmään. Ruotsia tuleville kutosille opettavat Kirjolan koulun ja Parikkalan lukion kielten opettajat Henna Tukia ja Anne Lehto.

Helppo kieli

– Tosi hieno juttu, että satsataan kielen opiskelun aloitukseen tällä tavalla. Pieni ryhmäkoko antaa mahdollisuuksia monenlaiseen tekemiseen, Henna iloitsee.

Uuden opintosuunnitelman myötä ruotsin tunnit kuitenkin vähenevät yläasteen puolelta. Ensi vuonna seitsemännelle luokalle menevillä on ainoastaan yksi vuosiviikkotunti ruotsia. Vuosiviikkotunti tarkoittaa 38 oppitunnin laajuista opetusjaksoa, joten seitsemännellä on 38 tuntia ruotsia vuodessa.

– Onhan se vähän harmi, että ensin on mukava alkupläjäys ja sitten vain yksi tunti viikossa. Kielitaidon ylläpitäminen vaatii sitten hirveästi itseopiskelua.

Vaikeaa ruotsin oppiminen ei kuitenkaan ole.

– Aika monet oppilaat sanovat, että täähän on helppoa. Ja niinhän se on. Kielioppi on yksinkertainen ja ääntäminen ja kirjoitusasu eivät eroa toisistaan. Tietyt asiat pitää totta kai opetella ulkoa, mutta se on ihan luonnollista.

Lisää kouluaiheista juttua tämän päivän lehdestä.

Kommentoi

Hae sivuilta